La pandèmia de la Covid-19 ha creat un trastorn massiu de la vida tal com la coneixíem. Més enllà de l’amenaça per a la nostra salut, ha afectat la nostra feina, l’educació, l’esbarjo i fins i tot la nostra manera de pensar sobre la ciutat que ens aixopluga. Tot i que és massa aviat per conèixer l’impacte durador de la pandèmia en molts aspectes, el canvi ràpid i amb gran èxit cap a la tecnologia i el treball remot ha fet que molta gent es qüestioni la proposta de valor de les ciutats més grans, com Badalona.

De fet, a mesura que les persones i les empreses es plantegen si el retorn de la vida i la transacció en una ciutat com la nostra val la pena, hi ha un nou imperatiu per al lideratge local per animar la gent a romandre-hi proporcionant una bona qualitat de vida. Això significa no només acomodar l’entorn empresarial, sinó també garantir que la ciutat funcioni sense problemes i que beneficiï tothom. Els badalonins demanen també que s’afrontin altres reptes importants, que serien descoratjadors quan els pressupostos fossin reduïts: aconseguir la recuperació econòmica i social, mitigar el canvi climàtic i abordar les desigualtats socials sistèmiques. Molt, sí.

És difícil per a Badalona i per a les ciutats en general fer canvis a gran escala ràpidament. El nou bastiment, tot i les inversions de la indústria en innovació, pot trigar anys i amb un cost prohibitiu. Tot i això, les reformes són tan complexes que començar gairebé sempre és l’opció més atractiva.

La bona notícia és que, en una àmplia varietat d’infraestructures urbanes clau, les noves tecnologies permeten solucions assequibles d’alt impacte que amplien les opcions per a les ciutats que, com la nostra, volen afrontar els reptes actuals i aprofitar al màxim el finançament de les infraestructures.

Insisteixo en les inversions. Aprofitant les noves tecnologies, l’Ajuntament i els líders urbans poden superar obstacles de llarga durada i maximitzar les seves inversions en infraestructures. I potser el més important, aquestes inversions ajudaran Badalona de manera eficaç i sostenible a proporcionar trànsit, habitatge i espai públic per a tothom, com a mínim.

El ventall d’opcions perquè Badalona aconsegueixi infraestructures urbanes d’alt impacte és ara molt més gran. Si estem disposats a abordar els esforços de la infraestructura de manera diferent, com ara actualitzant regles i regulacions per permetre desplegar noves capacitats, hi ha solucions creatives i assolibles de nova generació que poden ajudar a afrontar els reptes actuals i aprofitar al màxim el finançament que ara sembla, via Europa, ens podria arribar més generosament.

Tenim peces per jugar a l’escac del futur: l’Smart City, l’aliança dels tres municipis, l’aparador del Mobile Week, les futures conclusions del WUF11 i el Restarting Badalona (que té més volada de la que pot semblar) són peces ben situades al tauler de la partida en la qual qui perd més és qui no juga.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram