És gratificant que Badalona sigui novament una de les seus de la Mobile Week Catalunya del 2022, les jornades tecnològiques que conviden a reflexionar sobre l’empremta de la tecnologia en la vida quotidiana. Amb aquesta decisió, l’Ajuntament badaloní contribueix a apropar la innovació a través d’activitats públiques i gratuïtes on debatre, analitzar i experimentar sobre l’impacte de la transformació digital en la ciutadania. Seran en total 34 activitats, amb porta oberta per als més petits.

Si volem una ciutat millor que miri fit a fit el futur sense complexos, calen noves pràctiques i estratègies innovadores perquè el govern municipal pugui fer front als reptes emergents. És essencial que els governs nodreixin la cultura de la innovació, així com l’obertura i la responsabilitat envers la societat. I, en conseqüència, processos que podrien oferir solucions més eficients i ser d’ús més fàcil, com la utilització de dades, incloses les dades obertes i les generades pels mateixos ciutadans. Per exemple, els serveis públics es podrien millorar basant-se més en les necessitats dels seus usuaris en termes significatius per a ells. L’agilitat i l’eficàcia del govern badaloní es veurien, així, millorades.

La creativitat i el disseny poden aportar millores en la feina de qualsevol de les regidories que conformen el govern de la nostra ciutat i en els serveis públics, ja que permeten mirar els problemes des de perspectives inesperades, inclòs el fet de centrar-se en les experiències dels ciutadans mentre interactuen amb el govern en jornades com la que comentem.

No hi ha dubte que les institucions i els processos democràtics podrien beneficiar-se encara més d’una participació més gran. Diversos actors, inclosos els ciutadans, haurien de participar en el disseny de polítiques, en la creació conjunta i en la seva implementació, per a la qual cosa es requereixen diferents tipus d’aportacions i coneixements. D’aquí el bon exemple que significa el retorn de la Mobile Week Catalunya a Badalona.

Aquest esdeveniment ha de servir perquè l’Ajuntament i els ciutadans explorin els reptes socials emergents i analitzin les tendències en un món digital que canvia ràpidament i que té obert ja un debat a tota la UE sobre els possibles models de govern futurs. Per abordar-ho, res millor que combinar la participació ciutadana, la previsió i el disseny amb la innovació. La pregunta principal del nou Mobile és: com modelaran els badalonins, juntament amb els governs, la nova ciutat del futur?