El Ple d’investidura del 12 de maig va suposar un punt i a part d’una etapa de la política badalonina que va començar el 2015. En aquest nou cicle és clau que les forces d’esquerres de la ciutat dediquem el temps necessari a pensar i a reflexionar, tant internament com de forma conjunta, sobre quin full de ruta volem. Un full de ruta que per a nosaltres ha de tenir un únic objectiu: enfortir i consolidar una majoria progressista a Badalona que ens permeti cristal·litzar en un govern fort i estable el 2023. Un govern que sigui capaç d’encarar els reptes que Badalona té al davant i que s’agreugen i s’agreujaran amb la crisi de la Covid-19.

Des d’Esquerra Republicana sempre hem defensat que aquesta majoria a Badalona és possible. Una majoria que elecció rere elecció demostra que Badalona ha estat i és una ciutat progressista, compromesa amb les lluites per la defensa dels drets veïnals, econòmics, socials i polítics.
Per fer tot això, és molt important que totes les forces siguem capaces de canviar de perspectiva, de posar els comptadors a zero i, en definitiva, de tornar a començar.

D’això és el que volem que vagi la Conferència Municipal que ERC Badalona posem en marxa sota el títol “ActivemBDN” i que celebrarem a principis de juliol. Encetar un període de reflexió sobre on som, què hem sabut fer bé, què cal que aprenguem a fer millor i com caminem a partir d’ara per garantir que el 2023 Badalona tingui al seu servei un govern d’esquerres. Un camí que volem que sigui ben ample perquè hi càpiga tothom que ens hi vulgui acompanyar.

Repensar plegats com construïm i enfortim les aliances amb les altres forces d’esquerres que no ens hauríem d’entendre com a enemigues o adversàries sinó com a part d’una mateixa solució amb complicitat i maduresa política. Com enfortim i sumem suports al republicanisme en clau badalonina. Com podem ser una eina útil en tot aquest procés. I en definitiva, sobre com ens enfortim tots i totes per poder encarar amb èxit un nou projecte el 2023, sense que ningú hagi de renunciar al seu espai però amb la màxima complicitat.

La crítica destructiva, desgastar l’altre o fins i tot la ràbia i l’odi són un combustible electoral poderós. Fa massa temps que el debat polític de la nostra ciutat s’impregna d’aquests sentiments entre uns i altres. Però no hi ha bons badalonins ni mals badalonins, tampoc hi ha barris de colors segons els resultats electorals. No hi ha governs legítims, ni governs de perdedors. Ni líders messiànics, ni homes del sac. La realitat i la política són més complexes que un còmic d’herois, heroïnes i malvats. Hi ha persones que amb prismes diferents intenten treballar de la millor manera al servei de Badalona, visions que de vegades són compatibles i altres no. En definitiva, hi ha majories que sumen, que comparteixen camí i que troben projectes compartits.

Això és del que hauria d’anar el debat polític de Badalona avui. Sobre si volem seguir participant de la política del desgast, la desconfiança i de la crítica per criticar o sobre si participem de la política de l’esperança. L’esperança d’imaginar que una altra forma de fer política a Badalona és possible, que un futur diferent és plausible, apel·lant al compromís compartit amb la ciutadania, a emocionar-nos junts treballant els reptes que la ciutat té al davant.

Deia Joan Maragall en el seu poema “Elogi del viure” que cal actuar com si de cada acte que fem i de cada paraula que diem en depengués la salvació de la Humanitat. L’Oriol Junqueras, en el primer discurs com a president d’ERC, va fer seves aquestes paraules, afegint que nosaltres, més humils, com no podria ser d’una altra manera, no aspirem a la salvació de la Humanitat però sí a treballar i a parlar com si de cada acte que fem i de cada paraula que diem en depengués el futur del país.

Aquí és on sempre ens trobareu, modestament i honesta, dedicant-nos-hi com si d’allò que fem en depengués el futur de Badalona. Perquè n’estem convençuts que en depèn.