La regidora Marta Guàrdia (JuntsxCat) va manifestar dimarts passat al Ple, sense que a hores d’ara hagi estat represa per l’alcaldessa ni la resta del govern de Tiana, que cal buscar culpables del drama humà viscut a la Residència Municipal de Gent Gran en els anteriors alcaldes de Tiana. És una acusació gratuïta per amagar les seves responsabilitats sobre els fets ocorreguts durant el mes de març de 2020, catorze anys després de la creació del servei: majoria de persones contagiades, de les quals 31 han mort.

Els sotasignats ens declarem plenament responsables de la creació, posada en funcionament i consolidació d’un servei àmpliament reclamat pel poble, entre 2006 i 2019. Les condicions signades en el contracte de la concessió i en la seva alta com a servei aprovat per la Generalitat contenen totes les exigències per assegurar un servei de qualitat i totes les garanties pel seu control directe per l’Ajuntament.

L’epidèmia de la Covid-19 ha estat difícil de gestionar, sobretot en la seva fase inicial. Els serveis de Salut i de Benestar Social de la Generalitat van intervenir tard en el suport a les residències, però el drama de víctimes a Tiana és singular a Catalunya i cal establir quines han estat les causes per evitar que es repeteixi. El govern de Tiana tenia el mes de març de 2020 tots els instruments legals per inspeccionar, controlar i donar suport complementari si hagués calgut.

Exigim que s’esclareixin els fets en els quals la Sra. Guàrdia té responsabilitat com a gestora de la titularitat municipal de la residència. Els fets són prou greus perquè sigui cessada immediatament del càrrec.

Els exalcaldes signants manifestem la nostra disponibilitat a col·laborar per aclarir les causes de la crisi i aportar suggeriments per a la millora dels mecanismes de control municipal del servei.