Àlex Montornès

En Jan és el meu cosí i fa uns dies va fer 7 anys. Estava molt content bufant les espelmes al costat d’en Luke, el seu hàmster. Avui és un nen molt divertit, curiós i, si m’ho permeteu, un davanter molt crack a l’equip de futbol de l’Escola Jungfrau.

Una qüestió que sovint em preocupa és imaginar-me com serà la nostra societat, la nostra ciutat o el nostre país quan en Jan sigui gran. L’any 2040, els nens i les nenes que van néixer l’any 2015 tindran 25 anys. Molts d’aquests joves estaran pensant a buscar el seu primer pis per independitzar-se dels pares, sigui amb companys, amb amics o amb la parella. Molts d’aquests joves tindran un munt de somnis i d’il·lusions per iniciar un projecte de vida, per trobar una feina de qualitat… I la qüestió és: a quina Badalona viuran l’any 2040?

Sovint, quan plantegem el 2040, hi ha alguns actors socials i polítics de la ciutat que en fan mofa. Contraposen aquesta visió de futur amb les urgències que la ciutat pateix avui. Però és que les dues tasques no són incompatibles. De fet, no poden ser incompatibles. És més, estic convençut que la millor manera de fer front als grans reptes que tenim avui és posant-nos a treballar la Badalona que volem ser.

I quan penses en aquests termes, quan penso en en Jan, de cop el 2040 el veus a tocar i la planificació de la ciutat de les futures dècades esdevé molt pertinent. No perquè sigui un eslògan electoral, sinó perquè realment ens hi juguem el futur de molts nens i nenes.

Aquesta és una reflexió que compartia amb l’Oriol Junqueras en una visita que va fer a Badalona, fa un parell de mesos, per presentar el seu darrer llibre. I explica molt bé la feina que Esquerra Republicana a Badalona va presentar a la ciutadania el passat mes d’octubre en un acte al Teatre Margarida Xirgu.

La millor manera de fer front als grans reptes d’avui és posant-nos a treballar el que volem ser

L’anomenem “La Badalona 2040” i és una proposta de projecte de ciutat per començar a treballar avui. Un Pla de govern, no a 18 mesos vista, sinó per als pròxims tres mandats. De fet, avui al govern ja hi treballem. Més de 190 objectius amb indicadors quantificables i més de 240 línies de treball per assolir-los.

I a més hem fet públic aquest document per si pot ser útil per a la ciutat. Amb la voluntat de debatre’l amb les propostes dels altres grups polítics. Amb la voluntat d’enriquir-lo amb l’experiència i el coneixement de la societat civil badalonina.

Des d’Esquerra Republicana a Badalona hem fet una proposta sobre quin cim volem ascendir, tenint clar que cada mandat serà un nou campament base. Volem obrir aquest camí. Fer un camí ben ample on tothom es pugui afegir.

No venim a proposar solucions màgiques, només feina i compromís. Desconfieu de qui us en proposi. Perquè o bé no entén la complexitat dels problemes de Badalona i, per tant, mai hauria de governar, o bé menteix, i aleshores mai hauria de rebre la confiança de la ciutadania.

La política badalonina sovint sembla que treballi més pensant en l’esperança de vida d’en Luke que no pas preocupant-se de la ciutat on volem que visqui en Jan.

Tenim un gran deure sobre les nostres espatlles. Per totes aquelles persones que ens han precedit. Per nosaltres. Però, sobretot, per tots els que ens seguiran.

Àlex Montornès, primer tinent d’alcalde de Badalona (ERC)