A mitjans del segle XVIII, la humanitat va descobrir una barra lliure d’energia emmagatzemada durant milions d’anys sota el subsol: els combustibles fòssils. Aquesta nova font d’energia va suposar un canvi de paradigma en el desenvolupament econòmic, social i tecnològic que ens ha portat al món que coneixem avui.

Tanmateix, aquesta barra lliure d’energia tenia una factura amagada: l’escalfament global. Al mateix temps, el desenvolupament dels darrers 250 anys ha tingut conseqüències per al planeta, com la pèrdua de biodiversitat, la desforestació, el desglaç, etc.

La crisi sanitària de la Covid, i altres pandèmies que no han arribat a Europa, cal entendre-les també com una conseqüència d’aquest canvi global.

Hem, doncs, de renunciar al desenvolupament? No, però cal adaptar-lo per fer-lo sostenible.

La crisi de la Covid cal entendre-la també com una conseqüència d’aquest canvi global

L’últim any han estat moltes les administracions que han fet “Declaracions d’Emergència Climàtica” però, malauradament, sovint ens trobem que més enllà de les declaracions no es prenen mesures concretes.

Pel que fa a Badalona, el setembre de 2019 el Ple va aprovar una declaració d’aquest tipus que no anava lligada al desenvolupament de cap mesura concreta. Per aquest motiu des d’Esquerra Republicana vam elaborar una bateria de propostes, com la implementació d’un Pla de Transició Energètica i un Pla de Mitigació i Adaptació al Canvi Climàtic, que contemplaven mesures com la millora del parc automobilístic, l’eficiència energètica de les llars o la millora de la recollida selectiva, entre moltes altres. Recentment, hem proposat la implementació de bonificacions fiscals ambientals per incentivar un canvi necessari. Totes aquestes mesures sempre han rebut el suport de tots els grups, excepte del Partit Popular.

Un any després de la Declaració de l’Emergència Climàtica, Badalona no ha impulsat cap mesura al respecte. És més, tenim un govern que hi juga a la contra. El temps de les declaracions polítiques ja ha passat, és el moment de l’acció. Per nosaltres, pels nostres fills i pels nostres nets.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram