Cisne Negro, Origen, El Hombre Lobo. Títols guardonats amb Oscars. Buried, Balada triste de trompeta, són d’altres premiats amb Goyas. Què tenen en comú? Són de gènere fantàstic i de terror. Són aquest títols menors?

The Crypts Productions és una associació sense ànim de lucre dedicada a la difusió del cinema de gènere fantàstic i de terror, que neix als anys 90 a Badalona. Ho ha fet mitjançant l’organització de cicles de cinema de sèrie B a sales no convencionals de Barcelona i Badalona. De la mà de films de Carpenter, Tsukamoto, Cronenberg o Argento donaven a conéixer un gènere per a molts desconegut. En aquests anys, ha format part organitzativa del Festival Internacional de Filmets de Badalona on va crear el Premi The Night of The Crypts, un apartat del festival especialitzat en el gènere fantàstic i de terror i que feia les delicies dels amants de l’horror.

Ara fa un anys però, l’any 2007 l’associació va fer un petit pas més en la defensa del gènere. L’any 2007 naixia Cryptshow Festival a un bar de Sant Adrià de Besòs. L’objectiu era, tal i com diu el lema del festival, fer apologia del gènere de terror, la fantàsia i la ciència ficció. Una apologia que en el fons amaga pedagogia. I és que el gènere fantàstic ha estat durant molt anys marginat o menyspreat pels crítics, considerat per molts com un simple entreteniment. Se l’ha allunyat dels circutits comercials i en moltes ocasions dels programes acadèmics oficials.

En aquest menyspreu, molts obliden posar la vista enrera. L’Exorcista, Alien, Psicòsis o Halloween són només alguns títols que han passat a la història del cinema. Però, i en l’actualitat? En el darrer trimestre de 2010, només per posar un exemple, tres pel·lícules espanyoles recaptaven 17 milions d’euros, ben bé la meitat de tota la recaptació del cinema espanyol. Tres metros sobre el cielo, Los ojos de Julia i Buried; totes tres de gènere fantàstic i de terror. I aquest 2011, què ens espera? Segons el director del Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya-Sitges, Àngel Sala, es preparen un 10 títols que giren al voltant del gènere fantàstic només en el cinema espanyol.

Tot i això, a les sales de cinema arriba una mil·lèsima part del cinema de genère fantàstic i de terror que es produeix arreu del món. I és aquí, on The Crypts Productions té molta feina. Feina de mostrar, feina d’informar, que no d’alliçonar, feina d’ajudar a obrir els ulls del públic a un gènere capdal en la història del cinema. I Cryptshow Festival és la nostra eina.

Des de fa 5 anys, Cryptshow Festival ha treballat a Sant Adrià de Besòs la manera de fer arribar aquests títols a la gent. Però el petit festival s’ha fet gran. Ha creuat les fronteres de la ciutat veïna i aquest mes de juliol aterrarà a Badalona. El Círcol amb més de 250 localitats acullirà la que serà la cinquena edició d’aquest certamen que pretén tractar el gènere fantàstic i de terror a través de les diferents arts. Cinema, literatura, pintura i música. Perquè el gènere té moltes manifestacions i totes volen estar reflectides al Cryptshow Festival.

Diferents institucions i estaments públics creuen que aquest gènere és minoritari, fins i tot, el titllen de freaky. Minoritari? Depén. Les més de 70 mil persones que cada any passen pel Festival de Sitges, no són minoritàries. A nivell més cassolà, els milers de persones que durant aquest quatre anys ens han donat el seu suport assistin al festival, tampoc. Tots plegats ens donen força per reivindicar el gènere, donar-lo a conèixer, fomentar-lo i, en definitiva, fer-li justícia.

The Crypts Productions

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram