Sembla que, per fi, l’edifici de la Companyia Auxiliar del Comerç i la Indústria (CACI) s’omplirà de vida i activitat. Després de diferents propostes de possibles usos, hi ha consens polític i ciutadà per ubicar-hi l’Institut de Recerca en Energia de Catalunya (IREC).

Aquest edifici de cinc plantes i més de 5.000 metres quadrats va ser construït el 1899 per fabricar-hi cotó per a collarets de camisa. Tanmateix, el negoci no va funcionar i, el 1928, l’empresa va ser absorbida per Campsa, propietària també del Pont del Petroli. Anys més tard, passaria a ser la seu de la CACI, empresa vinculada al sector químic.

Durant molt de temps va estar abandonada, fins que va passar a ser de propietat municipal i es va decidir rehabilitar-la per convertir-la en la seu del Museu del Còmic i la Il·lustració. Ara, un cop descartada aquesta idea, l’Ajuntament de Badalona aprovarà una ampliació d’usos, ja que actualment té assignat només l’ús cultural. Això no significa la desaparició d’aquesta funció, sinó que es mantindrà i serà compatible amb altres activitats.

Amb aquesta ampliació d’usos es fa possible la implantació de l’IREC, que traslladaria totes les seves instal·lacions a la nostra ciutat. Una iniciativa impulsada per un Grup Internacional d’Experts, liderats pel badaloní Màrius Rubiralta, que beneficia tota la ciutat. És una proposta ciutadana inclusiva i participativa per recuperar un espai, símbol de Badalona, que obrirà les portes a noves activitats econòmiques.

L’IREC és un centre de recerca nascut sota el marc de les polítiques energètiques i de recerca tecnològica de Catalunya, d’Espanya i de la Unió Europea. Té per objectiu la recerca, el desenvolupament tecnològic i la innovació en l’àmbit de l’energia, amb especial atenció a les noves tecnologies que permeten la transició de l’actual model energètic cap a un de més sostenible, principalment les tecnologies de producció i ús d’energies netes i renovables.

L’IREC també contribueix al desenvolupament sostenible de la societat i a la millora de la competitivitat del sector de l’energia mitjançant la innovació i el desenvolupament tecnològic de nous productes. Aquest centre, actualment ubicat de forma provisional a Sant Adrià de Besòs, ha d’iniciar una segona etapa de consolidació i creixement per dur a terme el lideratge de les accions de transició energètica. Això atraurà talent i empreses tecnològiques, promourà la creació del Hub Internacional de Coneixement per al Desenvolupament Sostenible i la Pau i donarà un impuls a l’emprenedoria, amb el consegüent impacte de l’activitat econòmica al territori.

Els gestors de l’IREC consideren que l’edifici de la CACI és idoni per cobrir les necessitats tècniques dels seus laboratoris. També creuen que, des del punt de vista de l’administració pública, és un lloc estratègic, ja que pertany a l’àmbit de les Tres Xemeneies.

D’acord amb els plans urbanístics que es desenvoluparan en l’àmbit de les Tres Xemeneies, una instal·lació ràpida de l’IREC a la CACI aportaria un alt component d’innovació al conjunt d’usos pendent de definir i aconseguiria ser una entitat elegible per obtenir fons del Programa Operatiu FEDER, o altres fons de cofinançament estructural, com podrien ser transferències de capital dels Pressupostos Generals de l’Estat.

Badalona no pot continuar instal·lada en la submissió a les iniciatives d’altres ciutats. Ha d’aprofitar les oportunitats que la convertiran en un referent a nivell europeu en el desenvolupament d’una economia sostenible i generadora de llocs de treball. Sense oblidar la millora del transport públic i la mobilitat, ja que la prolongació del tramvia fins al port i l’estació de Rodalies serà, o hauria de ser, una prioritat per al Govern.

Ens hem de felicitar per aquest consens polític i ciutadà: així aconseguirem situar Badalona en el mapa de les ciutats pioneres en projectes internacionals i innovadors. També n’és un bon exemple l’excel·lent treball que es fa a Can Ruti.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram