El Círcol Catòlic de Badalona va ser fundat el 19 de març de 1879 gràcies a unes missions sacerdotals desenvolupades per sant Antoni Maria Claret. El 1879 el Círcol Catòlic d’Obrers del Puríssim Cor de Maria es va unir amb el Círcol de Sant Josep, i van constituir el Círcol Catòlic de Badalona. El seu primer local estava situat al carrer de la Costa i la seva principal dedicació era la vida social de Badalona. A la vila de Badalona de fa mes de 130 anys, mossèn Jaume Solà i Seriol va ser qui va portar la iniciativa de la fundació del Círcol Catòlic, juntament amb el doctor Josep Roca, rector de Santa Maria, la parròquia de Badalona. Després de la Guerra Civil Espanyola, l’any 1941 la seu del Círcol va haver de traslladar-se al carrer de Sant Anastasi, ja que la primera seu va ser destruïda.

Actualment, el Círcol té uns 750 socis, que poden participar activament en totes les activitats organitzades per l’entitat. El Círcol segueix amb la intenció de participar activament en el desenvolupament de la vida social a Badalona malgrat que cada cop és més difícil atraure joves cap a la pràctica d’activitats culturals, lúdiques i esportives atesa la gran oferta existent. Malgrat això, les nostres seccions no deixen de funcionar. La secció de l’esplai, Xirusplai, és un esplai del centre de Badalona, que enguany fa 39 anys. És integrat per un total de 120 nenes i nens i més de 90 famílies. L’any 1982 l’esplai, juntament amb altres, va decidir crear Esplais Catalans, ESPLAC, la Federació dels Esplais Laics de Catalunya. Actualment encara en forma part. La secció de teatre col•labora amb grups d’arreu de Catalunya dins de la Federació de Grups de Teatre Amateur de Catalunya i la Coordinadora de Pastoretes de Catalunya.

La temporada anterior van assistir a la nostre sala, des del gener fins al juny, un total de 39.769 espectadors, entre espectacles de producció pròpia, coproduccions i produccions externes. Igualar la balança d’espectadors és la gran aposta d’aquesta temporada i cedir l’espai de la sala segons l’acte que s’hi vulgui celebrar, com els organitzats per la Fundació Contra el Càncer, entre d’altres, gent amb iniciativa sense recursos. La secció de bàsquet es compon de 21 equips amb un total de 252 jugadors i jugadores, que participen en els campionats de la Federació Catalana de Basquetbol distribuïts en les diferents categories. Alguns dels seus objectius és promoure l’esport escolar i donar-hi suport (té convenis de col·laboració amb el CEIP Artur Martorell, CEIP Gitanjali i CEIP Montigalà), organitzar campus de bàsquet i refermar els valors de solidaritat, generositat, responsabilitat, compromís i treball que es van refermant durant la temporada, al mateix temps que es promou la formació humana dels joves. La secció d’escacs és fundadora de la Federació Catalana d’Escacs i participa en els campionats de Catalunya. La secció soca-rel és la més novella de l’entitat i és fruit de l’acolliment per part del Círcol d’aquelles entitats que porten a terme actes de cultura popular, com les Caramelles, el cor de Nadal o la sopa de pedres, sempre necessària i encara més en el moment actual.

La línia d’actuació del Círcol, socialment, culturalment i esportivament, se centre en l’ésser humà i en un compromís per tenir presència en la vida local de la ciutat amb un fort esperit de catalanitat.

Xavier Grau Galceran

Director del Círcol Catòlic