Fa 10 anys obria les portes el Casal Antoni Sala i Pont, un espai amb vocació de dinamitzar la vida social, cultural i associativa de Badalona de manera autogestionada. Ara mateix hi ha una setantena de persones sòcies que mantenen el dia a dia del CASiP i centenars de simpatitzants que participen i col•laboren en les activitats que proposa: concerts, xerrades, exposicions, àpats populars… A més, el CASiP també s’utilitza com a local social de diverses entitats: la CUP, la Coral del Casal, 3 Voltes Rebel, MDT, entre d’altres.

A principis dels anys 2000 hi havia moviment de l’esquerra independentista i s’obrien casals arreu del país, a més, un grup de gent de Badalona que venia de diverses organitzacions es va anar trobant amb altres persones en l’organització dels primers Correllengua i essent conscients que calia crear espais oberts a la participació per canviar les coses a la ciutat, van començar a crear el projecte del CASiP. Durant aquests anys hem tingut moltes experiències engrescadores. Una de les que més afluència té és la Calçotada Popular i Reivindicativa que fem a la Plaça del Pou del Greix (cantonada C/Mar amb Rambla), una vetllada amb menges de la terra i bon ambient que aquest any ha celebrat la novena edició. Potser, l’activitat que ha agafat més volada ha estat la Festa Major Alternativa i Popular (FMAP). Des del CASiP vam organitzar el que s’entén com la llavor de les alternatives i hem seguit organitzant-les juntament amb una trentena d’entitats de la ciutat a la Coordinadora Popular de les Festes de Maig (CPFM), aquest any ja serà la setena. També vam aportar el nostre gra de sorra en l’impuls de la nova etapa del Consell de la Joventut de Badalona i des de sempre hem apostat pel treball en xarxa amb entitats de tota la ciutat i del nostre entorn immediat: amb l’AVV del Centre col•laborem tant per la Festa del Badiu com per la Festa a Baix a Mar i des de fa dos anys muntem juntament amb l’AVV d’Iris-Sol-Casagemas una revetlla popular de Sant Joan a la Plaça del Sol.

En aquesta línia, també procurem participar en plataformes ciutadanes que treballen sobre temàtiques més concretes com Badalona som tots i totes o la Taula de Cultura. Amb tot això, pensem que un dels grans triomfs del Casal és mantenir-nos fidels a l’autogestió i l’absència de subvencions fins i tot en moments difícils. És a dir, que sempre hem apostat per un sistema d’organització que comporta el control de totes les activitats econòmiques, culturals, socials i polítiques per part de les mateixes persones sòcies. Això vol dir, moltes vegades, passar per mancances econòmiques importants, però també vol dir que tenim una llibertat d’acció a la qual no volem renunciar. Una llibertat que sovint ha incomodat el nostre ajuntament, amb el cas extrem de la intervenció policial en una nit de Festes de Maig de l’any 2003. Allò, més enllà del cop dur que va significar per la nostra entitat, va servir per adonar-nos que teníem el recolzament del teixit associatiu de la ciutat, fet que es va demostrar amb el sopar de suport organitzat dies després en el qual van assistir centenars de persones.

Aquest 2011 el CASiP centrarà una bona part dels esforços en aconseguir més socis i sòcies, perquè una bona base social dóna estabilitat econòmica a un entitat, però sobretot farà explícit un suport social que el CASiP té. El 2011 és l’any de créixer, és l’any de plantejar nous reptes i treballar per una societat més participativa, més lliure i més justa.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram