Durant la passada Festa Medieval Pirates a Badalona, el grup de persones i entitats que l’organitzen van decidir encarregar a un conegut artista la construcció d’un bou, un element folklòric molt arrelat a Catalunya, ja que havia estat usat per treballar la terra i també per ajudar als pescadors, sense oblidar la seva presència a diverses processons, especialment la del Corpus.
A Badalona, tanmateix, no tenim cap referència de la presència d’aquest noble animal les processons o seguicis, però sí com una peça molt valuosa per a treballar en el camp o arrossegant embarcacions de pesca cap al mar.
Durant segles, el bou ha estat una figura emblemàtica, no només com a símbol de força i resistència, sinó també com a element cultural profundament arrelat en les tradicions de moltes comunitats. Per això, a Badalona, es va decidir ressaltar aquest imponent animal, un símbol estretament lligat a la història i al desenvolupament de la ciutat. Aquest fet demostra la voluntat de l’Associació Festa Medieval de recuperar i posar en valor elements identitaris del nostre passat.
El bou ha estat essencial en la vida quotidiana de Badalona en èpoques anteriors. En l’àmbit agrícola, la seva força era indispensable per a treballar la terra, arrossegant arades i facilitant les tasques del camp (a Canyadó tenim constància d’aquest animal llaurant les terres de la masia). En el context marítim, també jugava un rol fonamental, ajudant a arrossegar les embarcacions cap al mar o treure-les de l’aigua després d’una dura jornada de pesca. Aquest doble rol simbolitza la connexió de Badalona amb dues fonts principals de subsistència: l’agricultura i la pesca.
A nivell cultural, encara que no existeixin registres històrics d’aquest animal participant en processons o seguicis a Badalona, el bou es manté com una figura carregada de significat simbòlic. En altres zones de Catalunya, és freqüent veure figures de bous en processons, festes majors i altres celebracions populars, representant la força, la noblesa i el compromís amb les arrels locals.
El bou ha estat essencial en la vida quotidiana de Badalona en èpoques anteriors
Amb la inclusió d’un element folklòric, inspirat en el bou, a la Festa Medieval no només es recupera un símbol arrelat a la memòria col·lectiva, sinó que també es dona visibilitat a la seva importància històrica i cultural. Aquest tipus d’iniciatives reforcen el vincle de la comunitat amb el passat, alhora que enriqueixen l’experiència festiva i promouen la preservació de les tradicions locals.
El bou, com a figura representativa de força, perseverança i vida rural, ha estat una icona present en diverses expressions culturals al llarg dels segles. La seva incorporació en l’àmbit festiu no només enriqueix l’esdeveniment, sinó que també serveix com a pont intergeneracional, connectant les noves generacions amb les arrels del territori.
És clar que aquest tipus d’iniciatives reforcen el vincle de la comunitat amb el passat, alhora que enriqueixen l’experiència festiva i promouen la preservació de les tradicions locals. A més, ofereixen una plataforma per explorar i reinterpretar el paper d’aquest animal emblemàtic en un context contemporani.
Aquest homenatge al bou a través de l’art i la festa demostra que, més enllà de la seva utilitat pràctica, el bou és una figura que desperta orgull i recorda la història compartida de Badalona i la seva gent.
El pròxim 12 d’abril, en el marc de la 25a edició de la Festa Medieval Pirates a Badalona, es durà a terme un esdeveniment molt especial. Durant la celebració d’un dels actes centrals de la festa es presentarà en societat aquesta nova figura emblemàtica, que estarà acompanyada pel drac i la mulassa de la ciutat. Tots tres oferiran espectaculars lluïments.
La celebració comptarà també amb l’acompanyament musical en directe. A més, es viurà l’estrena del ball propi de la nova figura, un moment esperat que marcarà una nova tradició dins de la festa. No us perdeu aquesta cita inoblidable, plena d’història, cultura i diversió.