Aquest any, el moviment feminista a Badalona, en el seu conjunt, podem estar molt orgulloses de la manifestació unitària del 8 de març, on al voltant de 2.500 persones vam fer visible la lluita per la igualtat de gènere, gràcies a la suma de lluites compartides de tantes entitats de dones i feministes que la van organitzar.

No oblidarem mai aquest 8M, marcat per l’agressió sexual a una menor d’11 anys per part d’altres menors a la nostra ciutat. Aquest és un fet molt dolorós que evidencia com d’important, necessària i urgent és la lluita feminista. Com a dona feminista, com a regidora i sobretot com a mare, em dol profundament aquesta agressió, i crec que lluny de deixar-nos endur per la ràbia, hem de refermar el nostre compromís per posar al centre de la política els recursos necessaris en educació, conscienciació, la restauració de les víctimes i la justícia social. Alguna cosa com a societat estem fent molt malament perquè es produeixin aquestes violències, massa sovint amb un rerefons masclista i també racista. Alguna cosa diferent haurem de fer com a societat per aconseguir que infants i joves, sense excepcions, creixin en entorns on el respecte, les oportunitats, els drets i l’equitat siguin la base del seu aprenentatge i el seu desenvolupament com a persones, i no ho sigui la discriminació, la negligència, l’odi i l’estigma. Alguna cosa diferent haurem de fer com a societat per començar a posar recursos reals per prevenir i no haver-nos de lamentar més. Hi ha ferides que no es curen. Totes les nenes i dones tenim el dret de viure lliures de violències. Tenim el dret de viure sense por.

L’educació també és la clau per erradicar les violències masclistes. Des d’una edat primerenca, cal fomentar valors com la igualtat, el respecte i l’empatia cap a totes les persones, independentment del gènere o l’orientació sexual, fomentant la diversitat i posant-la en valor. En aquest sentit, és important que s’implementin programes educatius que fomentin la igualtat de gènere a les escoles i a les llars, perquè l’educació ha de ser comunitària, en família, i se n’ha de responsabilitzar el conjunt de la societat. La coeducació és clau per promoure la igualtat d’oportunitats per a totes les persones. És fonamental que des de la infantesa es fomenti una cultura del respecte i la igualtat de gènere, tant a nivell familiar com educatiu. Així hi estem contribuint la regidoria de Feminismes amb l’Escola de Famílies, i així també ho estem començant a fer amb un nou programa de coeducació.

Vull fer una crida a la responsabilitat i al respecte en la manera com parlem sobre les agressions sexuals i la violència masclista, en general. Hem de tractar aquests temes amb la seriositat i el respecte que es mereixen, i no frivolitzar-los o minimitzar-ne la importància. Els mitjans de comunicació tenen un paper fonamental en l’abordatge i en el tractament de l’opinió pública per abordar les violències masclistes. Per això també és important destacar que no només l’agressió sexual va ser un fet horrible, sinó també la difusió del vídeo amb el contingut de l’agressió. Cal seguir treballant perquè tota la ciutadania ens fem corresponsables del bon tracte i del respecte als drets de les altres persones.

Aquest 8M, a Badalona hem demostrat que no permetrem cap retrocés en els drets de les dones i les nenes. Hem de continuar lluitant per una societat més justa i igualitària, en què totes les persones tinguem les mateixes oportunitats, drets i llibertats. Només així podrem transformar aquesta ciutat de dalt a baix, perquè tothom hi càpiga i visqui en llibertat. Si el pròxim mandat soc alcaldessa, a Badalona el feminisme serà transversal i estarà de debò al centre de tota l’acció pública. Amb recursos i determinació tot és possible!

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram