El passat dia 22 de gener el temporal Glòria passava per Badalona deixant nombroses afectacions, castigant en especial tot el litoral i el pont del Petroli. Un parell d’hores després que una onada trenqués la passera de l’emblema de la ciutat, tot tornant del gimnàs com feia habitualment cada matí, un dolor a l’alçada del cor també va trencar la meva rutina. Per sort, tot ha quedat en un ensurt, però no puc evitar pensar en l’última pel·lícula d’Almodóvar, Dolor y gloria, cada vegada que recordo aquelles hores.

Tres setmanes després, torno a la meva activitat habitual per continuar tirant endavant els projectes que tenim previstos durant el mandat. Estic molt agraït de totes les mostres d’afecte que he rebut durant tots aquests dies, de veïns, de companys, de regidors… Però en aquest temps el debat polític de la ciutat ha anat encaminat més a parlar d’un joc de cadires, cosa que m’entristeix. Des del 15 de juny de 2019 tinc el suport de la majoria de la cambra per ser alcalde de la ciutat i això només pot canviar-ho una moció de censura compartida entre Guanyem i PP. No contemplo cap altre escenari.

El govern que encapçalo, format per PSC i En Comú Podem, vam treballar un pla de govern que és el que estem tirant endavant. Resumiré aquest pla en cinc punts d’igual rellevància:

1. Modernitzar l’administració. Estem a punt de treure les places de directius i de gerent, estem ampliant la plantilla i agilitzant la maquinària municipal per poder donar resposta més ràpidament a les gestions, licitacions, contractacions i a les solucions que demana la ciutadania.

2. Millores en la seguretat ciutadana que inclouen la incorporació de més de 50 nous agents ja en els pròxims mesos, i un munt més cada any, treballar amb agents cívics, ampliar la unitat motoritzada per a actuacions més ràpides o instal·lar càmeres de vídeo als carrers i als uniformes dels agents, entre d’altres.

3. Una neteja de la via pública més eficient, amb un nou contracte que estem ja treballant durant aquest 2020 i que incorporarà millores en la recollida de residus aportades gràcies a la participació ciutadana.

4. El manteniment dels carrers i dels edificis municipals. Ja està adjudicat el contracte de manteniment de parcs infantils, per exemple, i en licitació el de material per a les brigades, o el de manteniment de climatització d’edificis administratius. Estem confeccionant els pressupostos d’inversions per incloure reformes i millores en les instal·lacions esportives de la ciutat, que són moltes i molt cares, perquè fa molt que no tenen cap mena de manteniment. Fixeu-vos, en els últims deu anys els diferents governs han invertit 2,5 milions en manteniment d’instal·lacions esportives. Nosaltres proposem més de 10 milions només en aquest pressupost d’inversions.

5. Polítiques socials. Reforçar el servei d’informació i atenció a les dones en la lluita contra la violència masclista, la creació d’una app per a intervenció ràpida de la policia en cas d’assetjament sexual, dotar de més recursos els serveis socials, ampliar el parc públic d’habitatge per a emergències o la construcció de noves escoles bressol en són només alguns exemples.

Però per portar a terme totes aquestes accions es necessiten uns pressupostos adients. El pressupost municipal és l’eina bàsica per qualsevol govern. És on queden marcades les polítiques, objectius i propostes de futur de la ciutat i és amb l’execució dels pressupostos quan els veïns i veïnes poden veure com evoluciona la seva qualitat de vida. És aquí on hem de situar el debat. No té gaire sentit parlar de cadires, sinó d’objectius; no parlem de govern sinó de governabilitat.

Tinc la sensació que aquestes tres setmanes en les quals he estat absent, des del Partit Popular han jugat brut, i que des de Guanyem han volgut treure el cap donant a entendre que hi havia una opció que Sabater tornés a ser alcaldessa. Van donar a la Dolors el seu minut de glòria. Torna-hi, Almodóvar.

És un error tornar a l’escenari del juny de 2019. Aquest és un debat ja superat. No podem estar mesos parlant de cadires, crec que la gent no ho entén. És cert que el nostre és un govern en minoria, però exactament igual que qualsevol altre govern d’aquesta ciutat en els últims deu anys. Ara, necessitem ser transversals pel bé de Badalona.