Pedro Jesús Fernández

El veïnat dels barris del Districte 1 de Badalona, especialment Casagemes i Canyadó, periòdicament denuncien els actes d’incivisme que pateixen tots els caps de setmana, protagonitzats per algunes persones que no tenen clar que per divertir-se no cal destrossar el mobiliari urbà, trencar els miralls retrovisors dels cotxes, fer malbé els jardins comunitaris o fer soroll a altes hores de la nit, quan la majoria de les persones treballadores intenten descansar.

Són individus que confonen diversió amb vandalisme.

Sorprèn veure, a altes hores de la matinada, fileres de joves caminant cap a la zona d’oci de Can Ribó, alguns d’ells, carregats de bosses amb tota mena de begudes. Tothom sap que, en aquesta zona de Badalona, hi ha un altre espai molt visitat pels joves i que serveix fins i tot per organitzar i celebrar carreres de cotxes. És la zona del polígon industrial de Les Guixeres.

El que no s’entén és per què els responsables de la Guàrdia Urbana o dels Mossos d’Esquadra no intervenen i controlen aquests espais per evitar comportaments incívics, com tampoc comprenc que, si hi ha una ordenança que prohibeix beure al carrer, aquesta no s’apliqui als infractors.

És evident que amb la presència de les autoritats s’evitarien molts dels problemes que ocasionen alguns joves, si bé és cert que també es necessiten espais alternatius als locals d’oci on els joves puguin gaudir sense ocasionar cap problema.

Des de sempre, els joves, i també les persones grans, hem buscat com distreure’ns per gaudir del nostre temps lliure. Ara bé, la majoria tenim clar que per divertir-nos no cal destrossar res ni molestar el veïnat, ja que viure en societat significa respectar les normes que hi ha perquè puguem viure harmònicament en una societat cada dia millor.

La majoria dels joves són persones responsables que valoren l’espai comú i tenen clar que per divertir-se no cal destrossar res ni fer soroll.

Moltes vegades hem sentit a dir que els nostres joves són els que tenen més preparació i estudis dels últims anys i, tot i això, es veuen obligats a abandonar el nostre país a la recerca de feina o han d’acceptar salaris de misèria i precarietat laboral.

Tanmateix, actualment són molts els que afirmen que vivim en una societat individualista i egoista que no valora el respecte cap a l’altre ni té en compte que les infraestructures socials són de tota la comunitat. Es fa mal per caprici, si bé no hem de culpabilitzar la majoria del jovent que, afortunadament, conserva valors socials i valora el bé comú.

Per això, tenim clar que els responsables d’aquest comportament són uns pocs que, malauradament, són notícia, ja que els mitjans de comunicació sensacionalistes només busquen allò que és més cridaner.

Ara bé, no podem ignorar una realitat i uns fets que cada cap de setmana originen escàndols i destrosses per tot arreu. Són pocs, però els danys són molts.

Així doncs, des de les associacions de veïns ja fa temps que hem reclamat, tant als responsables municipals com als Mossos, que intensifiquin la vigilància en determinats llocs i a unes hores convingudes per evitar el malestar creixent del veïnat que, al final, culpa tots els joves de ser uns trinxeraires sense educació i malcarats.

No podem ni hem d’estigmatitzar tots els joves i considerar-los com uns irresponsables i uns descarats, persones sense principis ni valors. Al cap i a la fi, són els nostres fills i filles i tots sabem, a més a més, que l’incivisme no té edat.

Tanmateix, el que no podem ignorar és que hi ha qui no respecta el bé comú ni el dret al descans del veïnat. Per això cal, per part dels que en tenen la responsabilitat i els mitjans, actuar preventivament i garantir el compliment de les obligacions ciutadanes.

Només així aconseguirem millorar la convivència, respectar les infraestructures socials i garantir el dret al descans dels veïns i les veïnes dels barris de la nostra ciutat, en especial, dels barris propers a les zones d’oci.