Fa escaig una parell de setmanes, que el Sr.Juan Guirao ens va deixar. Aquest Badaloní, ha estat una de les persones que ha ajudat a contribuït la part més humana de Badalona,  i en ocasions desconeguda per a molts. Al Sr, Guirao i a d’altres que com ell ens han deixat d’acompanyar ,vull dedicar aquesta reflexió i homenatge pòstum.

Quan una persona arriba al món, troba una realitat particular pròpia del seu entorn, fruit de la vida en comunitat. Podem dir què, altres, ens  han transmet i deixat alguna cosa en llegat. N’hi ha una herència mitjançant la cultura, un traspàs que quan arribem al món ens trobem tots com a regal. Això és fruit de l’esforç altruista de moltes persones anònimes, que deixen el seu llegat per uns altres als quals mai coneixeran.

Qui conegui el barri de La Salut, coneixerà que el senyor Guirao va ser una persona molt activa, un constructor de Badalona. Fundador i anima mater del club ciclista La Salut, promotor de les festes de la ciutat, i de la particular festa de les migas. Botiguer activista del comerç de proximitat, i model de veí entre els més propers. En definitiva una figura què ha deixat petjada en el barri i per tant en la ciutat.  Amb el seu record, en ve a la memòria un altre figura important d’aquest barri, i casualment veí porta a porta amb el senyor Guirao,  el senyor Angel Moreno, el practicant. Qui no pot recordar també  aquest home, al servei de tothom set dies a la setmana durant vint-i-quatre hores.

Molts carrers de diferents barris de la ciutat han tingut i tenen constructors de Badalona, formen part de l’historia no escrita, però han estat claus en  la construcció de la cara més amable i positiva de la ciutat , i potser també de les nostres vides. No han estat polítics, ni personalitats mediàtiques però han contribuït a fer una Badalona més digne. El polifacètic pensador alemany Eric Fromm ens va deixar la reflexió de què, totes les persones quan neixen, troben un tot que altres ens han deixat sense conèixer-nos, una herència humana,  per tant, és responsabilitat de tots els que venim de nou en aquest mon, ampliar el llegat a les futures generacions.

Que serveixin aquestes senzilles paraules al reconeixement i la memòria dels anònims constructors de Badalona.

Salva Periago

WhatsAppEmail