Estanis

“Europa no es construirà tota alhora, ni en una construcció global: es construirà a través d’assoliments concrets, primer creant solidaritat de facto”. Aquesta sentència de Robert Schuman, del 9 de maig de 1950, és extreta de la declaració de fundació de la Comunitat Europea del Carbó i de l’Acer. Setanta-dos anys després dels inicis de la construcció europea, què queda d’aquesta promesa? Europa sembla sovint molt llunyana i freqüentment sembla feta més de negociacions polítiques que d’assoliments concrets.

Tanmateix, i afortunadament, els actors més propers als ciutadans –els municipis i els representants electes locals– també participen en la “construcció” d’Europa i en l’acostament dels ciutadans europeus. Hi ha desenes d’oportunitats, com el recent Smart City de Barcelona.

La darrera que ha brindat la Unió Europea (UE) es diu “Construir Europa amb les autoritats locals” (BELC, per les seves sigles en anglès). Dimarts passat, la Comissió Europea va presentar aquesta xarxa d’autoritats locals al Congrés Mundial de Ciutats Intel·ligents de Barcelona, xarxa de la qual forma part Badalona, com també col·labora en el mateix Smart City.

Construïm Europa amb l’alcalde i els regidors per a una Badalona millor, i que se’ns informi

És una oportunitat més per a la nostra ciutat que les autoritats locals tenen l’obligació d’aprofitar. “Construir Europa amb les autoritats locals” possibilita que aquests representants polítics treballin de manera concertada i difonguin informació sobre assumptes de la UE que afecten la seva circumscripció a escala local. També ajudaria a impulsar la implicació de la ciutadania i a entaular debats sobre aquests mateixos temes, així com sobre el futur d’Europa. El seu objectiu general, en definitiva, és contribuir a crear una esfera pública veritablement europea.

Els membres de la xarxa BELC es beneficien d’un accés privilegiat a les fonts oficials de comunicació de la UE en la seva llengua, i també a seminaris en línia i presencials perquè puguin implicar els ciutadans en les qüestions relacionades amb la UE que més els interessen. A més, tindran accés a visites prioritàries a les institucions de la UE a Brussel·les i a informació específica sobre determinats temes. Més encara, la xarxa BELC funciona en estreta col·laboració amb el Comitè de les Regions i la seva Xarxa de Corresponsals Regionals i Locals de la UE.

El fet de pertànyer a aquesta xarxa permet que Badalona pugui tirar endavant projectes europeus i sol·licitar les diferents ajudes europees, a més de beneficiar-se de fons per dur a terme projectes a escala local.

Així doncs, construïm Europa amb l’alcalde i els regidors per aconseguir una Badalona millor. I que se’ns informi.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram