Vagis on vagis de Badalona tothom parla del mateix. El col·lapse municipal és tan evident com preocupant i les conseqüències no passen desapercebudes a ningú. El panorama és desolador. Ascensors, rampes o escales mecàniques que no s’arreglen, control de plagues al carrer i als edificis que no es contracta, serveis que es tanquen per falta de climatització o presència de rates… Ajuts de la Diputació que es perden, subvencions supramunicipals que es retallen per incompliment de requisits, procediments administratius que no obtenen resposta… Famílies vulnerables al carrer, amb criatures, sense atenció d’urgència. Famílies sense plaça escolar a la zona 6 per manca de planificació. Convenis per desencallar construccions escolars que no es signen. Retallades significatives a la programació d’estiu (ni patis oberts ni cap de les ofertes d’oci per als joves impulsades durant el mandat passat). El Badiu Jove penjant d’un fil. Més brutícia als carrers sense saber-ne la causa, si és incompliment de l’empresa, si és l’efecte dels operatius d’eleccions acordats verbalment, ningú ho explica però la merda se’ns menja. Actuacions urbanístiques que fa temps que s’haurien hagut d’inaugurar o seguir camí i dormen encara a la llista d’espera. Obres municipals que incompleixen el tractament de residus tòxics d’amiant… I anar seguint. Podria seguir, sí, és inacabable. I insostenible.

Aquesta setmana ho heu pogut comprovar al Ple del cartipàs. Conjuntament amb ERC-Avancem MES i amb JxCat, Guanyem ha condicionat el vot favorable al cartipàs municipal fins a aconseguir una sèrie de millores fonamentals per assegurar que la reforma organitzativa proposada durant el mandat anterior tira endavant. La proposta de reforma organitzativa es va iniciar a partir de l’informe “Un model organitzatiu per a l’Ajuntament de Badalona: estudi sobre el model de gestió i organització” que l’Ajuntament va encarregar als professors Carles Ramió i Miquel Salvador de l’Equip D’administració Pública (EAP) del Departament de Ciències Polítiques i Socials de la Universitat Pompeu Fabra, i es va fer entre octubre de 2015 i abril de 2016. L’informe va deixar damunt la taula la necessitat de professionalitzar la direcció tècnica de l’administració local, amb la creació de càrrecs directius professionals i una gerència municipal, així com sistemes de treball transversal.

Aquesta modernització, que molts altres ajuntaments catalans i de l’Estat van introduir els anys 90, Badalona no l’havia afrontat mai i va ser l’Ajuntament del canvi liderat per Guanyem Badalona en Comú, i amb ERC-Avancem MES i ICV-EUiA, qui va iniciar aquesta via imprescindible per millorar i modernitzar l’organització i eficàcia de l’aparell municipal. Durant l’anterior mandat, però, el govern no va comptar amb la majoria suficient per tirar-ho endavant, i malgrat haver pactat amb els sindicats una normativa de càrrecs directius que requeria la reforma del ROM, no va obtenir el suport dels grups a l’oposició per tirar-ho endavant. Llàstima del retard i les seves conseqüències. Ho havíem detectat només començar a governar i havíem activat la solució perquè sabíem que era imprescindible abordar-ho amb urgència.

La reforma organitzativa no ho és tot, evidentment. Però és un pas molt important. En la negociació del cartipàs també s’han condicionat altres millores. De transparència, de control i de model de ciutat. Però és urgent recuperar la confiança de la ciutadania en l’Ajuntament, en el govern i en la maquinària administrativa, una confiança que en aquest darrer any i especialment en els darrers mesos s’ha danyat enormement, i per a una gran part de la ciutadania s’ha perdut definitivament.

Des de l’Ajuntament s’ha de demostrar que es poden tenir solucions als problemes de la ciutat, que es poden tenir solucions per als problemes de les persones, que es poden i es volen fer polítiques participatives, coherents, al servei del bé comú. I que es resolen els problemes, que es funciona amb eficàcia. Ara això no passa. I no passa perquè hi ha qui ha preferit especular amb els resultats electorals i posar els interessos partidistes per davant dels interessos de la ciutat. I el nostre compromís amb la ciutat és fer tot el possible perquè això no passi, i perquè els problemes es resolguin i la ciutat funcioni. Per això hi som!

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram