Fora possible que tots els badalonins poséssim en una OneNote de cada ordinador com volem que sigui la nostra ciutat? Què podem fer per millorar-la?

Es pot fer. Clar que sí. Als països nòrdics hi ha webs que donen la paraula als ciutadans amb el lema “la teva opinió compta”, per exemple. Aquest és el procés: 1) Dono la meva opinió sobre la ciutat. 2) La ciutat se n’adona. 3) Tinc un impacte en les decisions de gestió a la meva ciutat.

Una mena de plantilla ens convida a plasmar les nostres idees. Les idees per a un entorn de vida més net, verd i segur, a l’apartat ‘La meva ciutat més neta i segura’. Les idees per moure’s millor, més fàcil i més ràpid, a l’apartat ‘Mou-te per la teva ciutat’. Les idees per desenvolupar l’oci, l’esport i la cultura, efectivament, a ‘Esports, lleure i cultura a la meva ciutat’. Alguna idea per desplegar el comerç, fer més accessibles els serveis i dinamitzar el centre de la ciutat? Doncs a ‘Les meves botigues i serveis locals a la meva ciutat’. Finalment, les propostes per fer una ciutat més saludable, protegint la salut dels ciutadans i millorant l’assistència sanitària, a l’apartat ‘Cuida la meva salut a la ciutat’.

La idea és, senzillament, genial. L’Ajuntament agafa la batuta i es posa a dirigir la participació i opinió dels badalonins al crit de “Millora la teva ciutat! Millora la teva vida diària!”, i aprofita per recordar als badalonins que participar en la millora de la seva ciutat és participar en la millora de la seva vida diària.

I el ciutadà, el badaloní, recull el guant, per diferents raons: perquè hi viu el seu dia a dia, surt, fa les seves compres i el seu esport… El seu estat d’ànim i la seva salut estan influenciats per cada element que conforma la seva ciutat, però ell influeix tant en el desenvolupament de la seva ciutat? Pregunta amb resposta clara de tots: massa sovint tendim a minimitzar la nostra influència potencial en l’evolució de Badalona.

Una iniciativa d’aquest estil ens recorda que l’opinió de cada ciutadà ofereix l’oportunitat de proposar quelcom per a la ciutat. En enviar un projecte a una plataforma creada al respecte, el badaloní es compromet amb un enfocament cívic per millorar la seva ciutat i la seva vida quotidiana.

I també, per què no, el badaloní pot reaccionar i dialogar amb les idees dels altres per crear una comunitat de ciutadans compromesos amb la millora de la seva ciutat, després d’haver-se expressat lliurament i confidencialment. I a esperar que des de la casa consistorial els escoltin de manera activa!

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram