Jaume Collboni ha dit recentment adeu a X, la xarxa social que abans s’anomenava Twitter i que pels volts del 2008 era “un espai obert on compartir informació i opinions i ara ha esdevingut un pou d’odi, intolerància i mentides”, en paraules de l’alcalde. Res perdura per sempre i la popularitat de Twitter com a àgora pública fa anys que trontolla, malgrat que no acaba de desaparèixer.
Collboni segueix les passes d’Ada Colau, que va abandonar Twitter el 2021 sent també alcaldessa. En aquell moment, Colau, caçadora de tendències i política d’èxit en part gràcies al paper de les xarxes socials durant el 15M del 2011, va deixar la tuitesfera per renunciar a una manera determinada de fer política: la del soroll, la testosterona i, en definitiva, la de les proclames fàcils i l’odi.
De l’odi hem passat directament a la mentida. El nou propietari d’X, Elon Musk, ha permès i ha incentivat que la plataforma es converteixi en un pou de desinformació, falsedats i intransigència. La primera decisió que va prendre el magnat quan va comprar-la va ser suprimir el departament de moderació de continguts, és a dir, l’equip de persones que vetlla per contrastar la informació que hi circula.
La història recent ens demostra que X és una arma de destrucció democràtica
El model de negoci d’X és el de l’atenció, i la gent dedica més temps a consumir continguts inventats que donen respostes fàcils a problemes complexos que a transitar pels matisos de la veritat. Elon Musk, que a més de ser propietari de la companyia és qui més seguidors té, és un altaveu de totes les mentides promogudes pels líders internacionals de l’extrema dreta. Ho hem vist aquest estiu quan ha amplificat des del seu compte les notícies falses d’activistes d’ultradreta com Tommy Robinson durant les protestes racistes al Regne Unit, així com amb la publicació de contingut fals per desacreditar la candidata demòcrata a la presidència dels Estats Units.
La influència política no es pot exercir des d’una plataforma que promou la mentida i el discurs d’odi. Per això, la decisió de Collboni és un acte de responsabilitat democràtica. La història recent –l’atac al Capitoli el 6 de gener del 2021– ens demostra que X és una arma de destrucció democràtica. I el millor que poden fer els polítics que encara creuen en el valor de les institucions és abandonar-la. En cas contrari, esdevenen còmplices de la desinformació i del descrèdit institucional.