Celebro les posicions i les iniciatives del Restarting Badalona, una associació privada sense ànim de lucre, oberta “al conjunt de l’ecosistema innovador local i internacional”. En poc temps, bona feina. La inquietud de la jove associació s’ha palesat últimament en l’ecoansietat i el turisme ambiental viscuts a Glasgow, dins la COP26, la Conferència de Nacions Unides sobre el canvi climàtic. La cita va reunir representants de prop de 200 països amb un objectiu fonamental: accelerar l’acció contra el canvi climàtic per assolir els objectius posats sobre la taula a l’Acord de París, signat ja fa més de 5 anys. Allà hi era la gent del Restarting.

Tot i que cada COP celebrada ha estat de rellevant importància, aquesta darrera va ser la primera des que va començar la pandèmia del coronavirus. L’anterior, la COP25, s’havia celebrat precisament a Madri el desembre del 2019.

La tasca que està fent fins ara Restarting Badalona és d’alta volada. Són on Badalona hauria de ser sempre, a l’avantguarda de tots els moviments per millorar el futur de la ciutadania, començant per fer unes ciutats millors. Cal reconèixer que, tot i la delicada situació econòmica global, és rellevant que es continuï avançant en tots els fronts perquè el nombre més gran de països arribin a tenir una economia neutra en carboni. Això fa que les grans ciutats, com Badalona, es vegin obligades a ser puntes de llança en els seus estats respectius.

Però no només estan cridades a bastir un futur millor les administracions públiques, sinó també el món privat. Aquesta visió, entenc, se l’ha fet seva la fundació badalonina. Amb el suport dels seus respectius governs, el sector privat va tenir un paper fonamental a la COP26. Calia contagiar el nombre més gran d’empreses possible per assolir emissions de carboni netes zero i sembla que es va aconseguir, segons els documents finals. La COP26 també va decidir promoure la pràctica d’economies de desenvolupament més circulars, on es potenciï al màxim l’ús d’energies renovables.

Aquest darrer punt ha de ser un compromís de l’Ajuntament de Badalona. Un augment de l’anomenada ambició climàtica per reduir de manera dràstica les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle, i alhora amplificar la resiliència a l’impacte del canvi climàtic: aquest és l’únic camí per a la nova Badalona que volem.

El Pacte Climàtic de Glasgow, combinat amb l’augment de l’ambició i l’acció dels països, significa que l’augment d’1,5 graus encara es manté a la vista, però només s’evitarà amb esforços globals concertats i immediats. El Pacte també accelerarà el ritme de l’acció climàtica. I, per primera vegada, sentint les crides de la societat civil i dels països més vulnerables als impactes climàtics, la COP va acordar mesures per reduir gradualment els combustibles fòssils.

Les decisions de la COP van anar més enllà que mai en reconèixer i abordar les pèrdues i els danys dels impactes existents del canvi climàtic. Ara, el Restarting ha d’empènyer l’ajuntament badaloní a fer seves aquestes decisions. Entenc que la cosa va per aquí.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram