Per entendre la feina que la Fundació Ateneu Sant Roc duu a terme, és fonamental conèixer la realitat del barri de Sant Roc i l’evolució que ha viscut en els darrers anys. Sant Roc, Artigas, Llefià, Remei… barris perifèrics de Badalona, als marges de la ciutat, barris amb assignatures pendents: espais públics degradats, habitatges petits que tot sovint no permeten unes condicions dignes, alarmant índex d’absentisme escolar, baix nivell educatiu, greus dificultats laborals i un entorn de marginació gens esperançador. Pobresa i exclusió social. En els darrers anys, un gran nombre de nouvinguts de diferents procedències s’ha incorporat en aquest context: homes, dones i infants del Marroc, del Paquistan, de Romania, de la Xina, de Llatinoamèrica… tots amb una història, unes creences, unes maneres de fer.

En aquest context ens trobem la Fundació Ateneu Sant Roc. Des dels orígens del barri, a finals dels 60, l’Ateneu ha treballat per la millora de la vida dels veïns i veïnes, primer com a Centro Social, després com a Ateneu Popular i ara com a Fundació. Som persones que porten 40 anys treballant per millorar la vida de las persones, lluitant contra la pobresa i l’exclusió social, i abocant tots els recursos materials, econòmics i humans que disposa en el territori. Més de 400 voluntaris fan moure la roda de l’Ateneu.

La Fundació és una entitat que porta a terme projectes socials, educatius, culturals, de lleure, de salut dirigits a infants, joves i adults i en especial als col·lectius en risc social. El treball es desenvolupa a partir de 16 projectes: Formació de voluntaris, Cultura, Ludoteca, Centre Obert Infantil, Joves, Formació per Dones, Esplai Borinot, Mediambient, Aula Informàtica, Sociosanitari, Grup de Dones, Casals, Colònies, Activitats al Carrer… Amb aquests projectes es pretén incidir en els infants i joves del barri, però també en les seves famílies i en la resta d’adults que conformen el seu entorn. A partir del treball d’hàbits i habilitat socials, des del treball en valors: la responsabilitat, el compromís, l’amistat… essent les persones les protagonistes envers la transformació social del seu entorn i la seva pròpia vida.

Per això és fonamental el crear espai de trobada i d’ajuda mútua per les dones, per tal d’augmentar la seva formació i participació, tot potenciant la incorporació als serveis, recursos i organitzacions presents al barri. Cal fomentar la relació intercultural entre els diferents col·lectius de dones del barri, treballant des del coneixement mutu i el respecte. I tot això a través de grups d’alfabetització, de classes de castellà i català, de tallers com costura o boixets, xerrades, sortides…

Per altra banda i tenint en compte l’entorn educatiu dels infants i joves del barri, és molt important realitzar un treball compensatori de les deficiències socioeducatives del infant i/o jove, un treball preventiu que eviti, en la mesura dels possibles, el deteriorament de les situacions de risc. És important donar suport, estimular i potenciar l’estructuració i desenvolupament de la personalitat, la socialització respectant els aspectes religiosos i culturals i oferir una experiència enriquidora i lúdica del temps de lleure. A través de reforç escolar, esports, el joc com a eina educativa i integradora, tallers, teatre, el català com a eina de cohesió social, la informàtica, activitats de natura, colònies infantils i rutes de joves… I aquest ventall de possibilitats per infants, joves o adults no entén de procedències, d’idioma o de religió. Tothom pot tenir cabuda!!!

Fundació Ateneu Sant Roc · 93 399 39 51 · www.fundacioateneusantroc.org

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram