Encetem amb aquest article la nostra col·laboració amb el setmanari Línia Badalona presentant- vos la nostra entitat, allò que fem i allò que volem aconseguir.

Va ser l’any 92, en ple auge del “voluntariat olímpic” quan al barri de Morera vam apostar per un altre tipus de voluntariat, molt més compromès i conscient, i vam tirar endavant l’Esplai Massagran, donant continuïtat a la gran tradició que Badalona té en aquest món. Com la resta d’esplais, el nostre objectiu era educar els infants en valors a través de l’associacionisme educatiu.

Amb el pas dels anys vam anar ampliant l’entitat, que vam anomenar Gripau Blau, i durant la dècada dels 90 vam veure com naixien dues noves seccions: el Casal de Joves KAJA, centrat en el foment de la participació juvenil, i la colla de diables Bufons del Foc, dedicada a la promoció de la cultura del foc, tant arrelada als Països Catalans.

Des de llavors, han estat moltes les persones que han passat per l’entitat i han donat el seu temps, de forma voluntària i altruista, per construir un barri, una ciutat i un país millor. Sense el seu treball i el seu esforç res del que hem fet no hagués estat possible.

Durant tot aquest temps també hem treballat amb més gent del Districte 3, sobretot dels barris de Pomar i de Bufalà, així com amb la xarxa d’entitats de Badalona, participant en projectes tant engrescadors com la Festa Major Alternativa i el Consell de la Joventut, plataformes de treball interassociatiu que són un molt bon exemple de com les entitats, quan treballem unides, podem aconseguir tot allò que ens proposem.

Actualment la nostra entitat està immersa en un procés de redefinició que ens portarà a la creació de l’Ateneu Gripau Blau, un concepte molt més dinàmic d’associació, obert a persones de totes les edats, per tal de treballar des d’una visió laica i progressista en la construcció d’un barri i una ciutat millor. Entenem que és només des d’aquests dos valors, la laïcitat i el progressisme, com ho podem aconseguir en l’actual context de crisi econòmica i en una ciutat multicultural com la nostra.

Seguim creient que som la societat civil qui hem de recuperar l’espai públic, qui hem de fomentar la cohesió social, qui hem de creure en els valors de l’associacionisme educatiu per créixer com a persones i com a col·lectiu.

Així, massa vegades hem vist com des de l’administració local es menysté el treball que dia a dia fem tantes i tantes entitats per construir una Badalona millor. Demanem des d’aquí més suport a l’Ajuntament perquè les entitats puguem seguir exercint el paper que creiem que hem de jugar en ple segle XXI. Nosaltres posem la gent, les idees, les ganes de fer-ho, però l’administració ha de respondre amb el suport polític i infraestructural necessari perquè tot arribi a bon port.

Per avui ho deixem aquí, renovant la nostra predisposició a treballar colze a colze amb totes aquelles persones i entitats que, com nosaltres, vulguin seguir construint la Badalona que somniem.

Marta Hernàndez. Ateneu Gripau Blau