Un dels cartells que indiquen l’entrada a la Zona de Baixes Emissions. Foto: Anton Rosa

La decisió del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) d’anul·lar la Zona de Baixes Emissions (ZBE) de Barcelona ha generat força desconcert a Sant Adrià de Besòs. La derogació d’aquesta ordenança -que prohibeix la circulació dels vehicles més contaminants per l’espai delimitat per les Rondes- no serà finalment d’aplicació immediata, però sí que suposa un cop dur en clau mediambiental.

“La mesura no era la millor, però la seva anul·lació no és una bona notícia. La justícia ha de vetllar pel bé comú i no ha estat a l’altura. Necessitem un nou model de mobilitat”, apunten des de la coordinadora AireNet. L’entitat adrianenca considera que, per tal de justificar la importància d’apostar per iniciatives com la ZBE, s’haurien d’instal·lar més estacions per mesurar la qualitat de l’aire a la metròpoli i veu en la millora de la xarxa de transport públic el factor clau per aconseguir minimitzar les reticències a aquest canvi modal.

Més enllà de l’aspecte mediambiental, entre els veïns de Sant Adrià preocupa la incertesa pels efectes que tindrà aquest revés judicial contra la Zona de Baixes Emissions. “La notícia és negativa, però beneficiarà a tots aquells conductors que no s’hagin decidit encara a canviar de vehicle. Existeix aquesta dicotomia. Tanmateix, ara ens ve a sobre un problema jurídic amb les sancions que ja s’han imposat. Aquest pronunciament del tribunal genera una gran indefensió”, apunta el president de l’Associació de Veïns de Sant Joan Baptista, Antoni Pons, que considera “inadequat” el pas enrere que suposa l’anul·lació.