Una voluntària i una jove lectora

Una voluntària i una jove lectora. Foto: Programa Lecxit/Fundació Bofill

Segons les dades de la Generalitat, un de cada quatre alumnes que acaba l’educació primària té un nivell lector baix o mitjà baix. Per revertir la situació, ja fa anys que la Fundació Bofill duu a terme a Santa Coloma (i a 150 municipis més) el programa Lecxit.

Aquesta iniciativa consisteix en l’acompanyament a infants que cursen 4t, 5è o 6è de primària, un cop a la setmana, per llegir plegats, infant i voluntari.

Santa Coloma implementa amb èxit el Lecxit des de fa anys gràcies a diferents biblioteques i centres del municipi, com ara les escoles Sagarra, Wagner, Salvat Papasseit i Beethoven. Aquest gener, però, s’inicia un nou repte avaluant per primera vegada l’impacte del programa amb la col·laboració de dos nous centres educatius, l’Escola Antoni Gaudí i l’Escola Jaume Salvatella. Per fer l’avaluació es compararan les competències lectores de 500 infants (de 52 centres educatius) que han participat a Lecxit, amb les competències d’altres 500 que no ho han fet: “La idea és fer visible què funciona dels suports educatius i de determinades polítiques educatives”, diu la directora de Lecxit, Marta López.

Aquesta tasca precisa, doncs, de voluntaris. És per aquest motiu que a Santa Coloma es busquen 20 persones voluntàries, que de gener a maig vulguin dedicar una hora setmanal a un infant. La Carme Fontana fa de voluntària a la biblioteca del Fondo des de fa tres anys, quan es va jubilar: “M’aporta molt, veure la reacció dels nanos és molt agraït”, diu. Per ser voluntari, cal entrar al web de Lecxit.