CNL l’Heura

Visita de l’expedició gal·lesa a Santa Coloma. Foto: CNL l’Heura

Una expedició de 10 lingüistes gal·lesos del National Center for Learning Welsh vistiva Santa Coloma dimarts per conèixer de primera mà el model del Voluntariat per la Llengua, un pla de suport als adults que aprenen català. Tot i que ja es fa un programa similar a Gal·les, la visita tenia com a objectiu aprofundir en com s’organitza i es desenvolupa aquest programa, que enguany fa 20 anys que s’aplica a Catalunya i que impulsa la Secretaria de Política Lingüística i gestiona territorialment el Consorci per a la Normalització lingüística. Per fer-ho han visitat el Centre de Normalització L’Heura, situat a Santa Coloma.

“A Gal·les només parla l’idioma el 20% de la població i volien veure com funciona el programa que hem aplicat a Catalunya durant tants anys. Aquest pla consisteix en un voluntari i un aprenent que parlen 1 hora setmanal durant 10 setmanes”, explica Noemí Ubach, del CNL l’Heura.

Destaquen la xarxa social

El que més va interessar als experts va ser el compromís social entorn del programa. Ubach explica que als aprenents que participen se’ls facilita un llista de més de 100 comerços i entitats on poden anar a parlar en català, independentment de si van o no a comprar.

“Van trobar molt curiós que la ciutat s’involucri en l’aprenentatge del català. Els aprenents poden identificar-se als locals i posteriorment interactuar per agafar fluïdesa”, assegura Ubach. També van valorar que el CNL l’Heura no només sigui un centre lingüístic sinó que faci altres activitats, afegeix Ubach.