El govern va aclarir dimarts la presència d’una excavadora al turó. Foto: Plataforma

Dimarts a la tarda el segon tinent d’alcaldia, Àlex Mañas, sorprenia tothom explicant a Televisió de Badalona que una empresa funerària té la voluntat de construir un tanatori al Turó de l’Enric. El 9 de gener els veïns de la Morera i Bufalà van veure com una excavadora feia acte de presència al Turó i, tot i la seva reacció –van avisar la Guàrdia Urbana–, l’excavadora va fer malbé part de la vegetació de la zona. Posteriorment, l’Ajuntament va assegurar que havia donat permís a un privat per fer un estudi del subsòl, però el consistori no va voler aclarir quina empresa hi havia darrere.

Ara, després de les declaracions de Mañas, fonts municipals expliquen que es tracta de la funerària Mémora. Per ara l’Ajuntament no ha rebut cap petició de llicència d’obres o activitats.

USOS SOCIOSANITARIS
La parcel·la on Mémora es planteja construir un tanatori és privada i els terrenys estan qualificats per a usos sociosanitaris.

El govern de Dolors Sabater va tirar enrere el 2015 la voluntat de l’anterior executiu local de requalificar els terrenys i dotar-los d’usos comercials per poder-hi fer un Mercadona. Ara, però, fonts municipals avisen que si el consistori rep la petició d’entregar alguna llicència, no podrà oposar-s’hi si aquesta s’adequa als usos dels terrenys. En aquest sentit, un tanatori és considerat un equipament sociosanitari.

Els veïns estan sorpresos amb la notícia i “decebuts” d’haver-se’n assabentat a través de la televisió, segons Francesc Alfambra, de la plataforma Salvem el Turó de l’Enric i el Torrent de la Font. “Volem saber per què no s’ha blindat el turó com a zona verda i insistim que cal expropiar els terrenys perquè siguin públics”, explica.

INTERÈS MEDIAMBIENTAL
“El Turó de l’Enric no es toca” s’ha convertit en el lema dels veïns de la Morera i Bufalà per defensar que no es construeixi a la zona. Un dels arguments als quals recorren és l’informe que l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) va emetre el 2015 en què considerava el Turó de l’Enric com a paratge d’interès mediambiental en el marc del catàleg d’espais intersticials i de marge de l’àrea metropolitana. “Estem tornant a viure actituds especulatives. Davant d’això cal recordar que les polítiques urbanístiques no han de buscar només generar beneficis sinó millorar la qualitat de vida de les persones”, reivindica Alfambra. I és que per a la plataforma, el Turó de l’Enric només té un futur possible: ser un gran parc metropolità.

Amb tot, l’interès de Mémora per construir-hi un tanatori pot esdevenir un gran obstacle per aconseguir aquest objectiu. Sense anar més lluny, Mañas -que és responsable de l’àrea de Medi Ambient de l’Ajuntament- veu “difícilment compatible” la construcció d’un tanatori amb la preservació de l’interès mediambiental del parc. Per ara, Mañas defensa la possibilitat de negociar amb Mémora si l’empresa acaba presentant un projecte.

Avui l’Ajuntament i la plataforma es reuniran per abordar la situació i paral·lelament el consistori continua investigant si l’empresa funerària va incomplir la llicència d’obres menors, la qual cosa pot derivar en sancions.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram