Un projecte semblant ja funciona al Vallès. Foto: Som Energia

Els tianencs Carles Campos i Francesc Giró busquen 100 famílies de Tiana i de la resta del Maresme per muntar una xarxa d’autoproducció d’energia sostenible. La iniciativa, anomenada Impuls Solar Tiana, promou la compra col·lectiva de plaques fotovoltaiques a través de la cooperativa Som Energia, per tal d’abaratir el cost de l’electricitat.

Campos, que també és president de l’associació de veïns d’Els Vessants, explica a Línia Nord que a alguns municipis del Vallès ja s’ha posat en marxa un projecte semblant. La idea és buscar un nombre alt de famílies que s’hi apuntin, perquè Som Energia pugui fer un concurs per trobar l’instal·lador de plaques solars que proposi un millor preu per als veïns i, a partir d’això, gestionar les llicències necessàries per instal·lar les plaques.

En total, en cada llar s’instal·larien sis plaques, amb una superfície total de 9 m2, per un cost aproximat de 2.700 euros més IVA. La cooperativa, a més, s’encarrega de buscar i demanar subvencions municipals que retribueixin als usuaris d’energies renovables. D’aquesta manera, “s’amortitzen tots els costos d’instal·lació”, assenyala Campos.

Aquestes plaques poden abastir prop del 30% del consum elèctric d’una llar. Un percentatge que podria arribar fins al 100% amb la instal·lació d’una bateria.

INTERÈS MUNICIPAL
Campos destaca que la iniciativa ha despertat l’interès de l’Ajuntament, amb qui assegura que es reuniran perquè puguin convertir-se també en socis del projecte. A més, la idea d’Impuls Solar Tiana és que pugui estendre’s també a altres municipis de la comarca, per tal de facilitar la seva posada en marxa.

Aquest tipus d’iniciativa no seria possible si el govern espanyol no hagués eliminat el famós “impost del sol” amb un decret-llei publicat l’octubre de l’any passat.