Infografia: A. Baldó

Al mal temps, bona cara. Aquesta popular dita és la que més s’ajusta als temps que corren, quan s’acusa una llarga campanya electoral i sobretot quan encara no hem sortit de la crisi. En aquest context, avui divendres comencen oficialment les Festes de Maig, una edició marcada especialment per la incorporació de dos nous escenaris (la nova Plaça Pompeu Fabra i l’Escorxador) i pel caire teatral de petit format que companyies badalonines de prestigi com Sarruga, Xirriquiteula o Industrial Teatrera oferiran en espais públics.

LES NOVETATS

A part d’aquests canvis, Cultura ha decidit agrupar els concerts en el segon cap de setmana de maig i celebrar-ne només un al recinte del Turó del Caritg. També hi haurà un concert de pagament que ha generat polèmica entre alguns sectors de la població, tot i que no es la primera vegada que passa. Serà el que els Manel, el grup de moda, ofereixin davant 900 espectadors al Parc de Ca l’Arnús (les entrades es van esgotar en mitja hora). Segons el director de l’Àrea de Cultura, Jordi Albadalejo, la banda exigia que l’actuació fos de pagament, en un recinte tancat i amb aforament limitat, però tot i els requisits van decidir que interessava que toquessin a Badalona.

Una altra novetat és l’estalvi econòmic que s’ha dut a terme. L’any 2010 s’hi van destinar 410.000 euros, i per les festes d’aquest any la despesa serà de 310.000 euros. La reducció de prop del 25% s’ha pogut aconseguir, en part, produint els actes a través de l’empresa pública Badalona Cultura (tal i com ja es fa en la temporada de teatre), ja que així s’estalvien comissions d’intermediaris.

D’altra banda, degut a que el Barça jugarà la final de la Champions el proper 28 de maig, els veïns del Centre han decidit ajornar la sardinada pel 4 de juny, tot i que havien arribat a plantejar-se col•locar una pantalla gegant a la platja per poder compaginar tots dos actes.

A LA RÀDIO I TV

Les Festes de Maig també es viuran a Televisió Badalona i Ràdio Ciutat de Badalona, ja que faran programes especials. El pregó serà emès en directe per RCB en un programa que començarà a les 18 hores. Dimarts 10 Televisió Badalona oferirà des d’un balcó de la Rambla una nova edició del programa especial ‘Nit de Sant Anastasi’, i retransmetrà tant la cremada del Dimoni com el Piromusical. I el dia següent, 11 de maig, serà el torn de la ràdio. ‘El dimoni a la ràdio’ oferirà entrevistes, actuacions i unitats mòbils d’actes relacionats amb les festes, i en destaca la segona edició del concurs ‘La croqueta de Badalona’.

FESTES ALTERNATIVES

Ja fa set anys que un grup de joves van decidir organitzar pel seu compte la seva particular Festa Major Alternativa i Popular. Per a aquest col•lectiu, les festes haurien de ser “un element integrador de la ciutat, crear identitat i cohesionar”, i asseguren que les que organitza l’ajuntament no compleixen aquests propòsits. Divendres es llegirà el pregó i se celebrarà l’acte més multitudinari: el correbars a la Rambla. Les jornades acabaran diumenge amb la lectura de textos eròtics a la plaça de la Constitució, un acte que ja és un clàssic de les festes alternatives.