Incineradora Sant Adrià

La incineradora TERSA de Sant Adrià en una imatge d’arxiu. Foto: A.R.

El projecte per instal·lar una nova planta de distribució d’energia tèrmica al barri del Poblenou de Barcelona ha aixecat polseguera al municipi veí de Sant Adrià de Besòs. Algunes entitats ecologistes locals com AireNet han manifestat la seva preocupació per la iniciativa –que consisteix en la generació i posterior distribució de calor i fred per a la climatització d’edificis– perquè consideren que apuntala la continuïtat de la incineradora Tersa, que serà una de les seves fonts d’alimentació.

“Barcelona En Comú va prometre el 2015 que tancaria Tersa. Avui, no tan sols no la tanquen, sinó que l’enforteixen”, apunten des de la plataforma, que consideren que l’anunci d’aquest nou projecte allunya les autoritats de l’objectiu de desmantellar la incineradora ubicada a Sant Adrià. Segons explicava en roda de premsa el regidor d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica a l’Ajuntament de Barcelona, Eloi Badia, la previsió és que les obres comencin a finals del 2022 i que una part de la planta ja pugui entrar en funcionament el 2024. En aquest sentit, des del consistori barceloní remarquen que aquesta tecnologia –que ja està implantada en altres zones de la ciutat i dona servei a 146 edificis– va evitar l’emissió a l’atmosfera de 20.000 tones de CO₂ només durant el 2020.

Malgrat aquesta reducció d’emissions, des d’AireNet consideren que la contaminació que genera la incineradora, ja que seguirà funcionant, anul·larà els beneficis mediambientals que suposarà la nova planta.