“Treballarem per Badalona i només per Badalona”. Aquesta és la promesa que va fer ahir el nou alcalde badaloní, el socialista Álex Pastor, després d’aconseguir desbancar de l’alcaldia Dolors Sabater gràcies a una moció de censura que va rebre el suport del PP i Cs. Pastor, però, només tindrà 10 mesos per complir la promesa.

Ahir, a la sala de plens de l’Ajuntament, es va viure una jornada que passarà a la història de la política badalonina. El govern progressista i d’esquerres que fa tres anys va aconseguir fer-se amb les regnes de la ciutat va perdre el poder. I ho va fer en benefici d’un partit, el PSC, que només té tres regidors d’un total de 27. Això va ser possible gràcies a la decisió d’un home, Xavier García Albiol, que va tornar a demostrar el poder que té a Badalona. I ho va fer muntant un show amb l’objectiu de posar emoció a la votació. Una vegada més, Albiol va voler que tot girés al voltant seu. “No estem en disposició de donar suport a la moció”, va afirmar al final de la seva primera intervenció. El líder popular, després de mostrar-se molt crític amb el PSC i Pastor, amb un to gairebé humiliant en algun moment, va demanar un recés de 15 minuts abans de la votació final.

SENSE SORPRESA
La possibilitat que Albiol es fes enrere va arribar a planar en l’ambient durant el quart d’hora de recés. Finalment, quan la sessió es va reprendre, va quedar clar que tot plegat havia estat teatre. Els 10 regidors del PP van votar a favor de la moció de censura i van donar l’alcaldia a Pastor. Curiosament, el ritme que Albiol va marcar a la sessió tenia una gran coincidència amb els horaris dels telenotícies.

Albiol, d’aquesta manera, va deixar clar al PSC que qui controlava la situació era ell i que, si Pastor serà alcalde durant 10 mesos, és també gràcies a ell. “Li dono un consell: no caigui en l’error de Sabater de tancar els ulls a la realitat”, va dir el líder popular al nou alcalde. El to d’Albiol va semblar el d’un pare que aconsella el seu fill.

SABATER, ENÈRGICA
Minuts abans, l’alcaldessa sortint, Dolors Sabater, va reivindicar, durant el seu discurs, els tres anys del govern que han format Guanyem Badalona En Comú, ERC i ICV-EUiA. Sabater va voler contrarestar les acusacions del PSC, PP i Cs de no haver governat per a tots els badalonins ni d’haver mantingut la neutralitat institucional. “Hem revertit les retallades i hem governat per a tothom. Que no hem anat als barris? Les mentides tenen les cames molt curtes”, va afirmar amb contundència Sabater. La ja exalcaldessa també va defensar de forma insistent que la neutralitat institucional no existeix: “Quan posem una pancarta a favor de les pensions dignes no som neutrals. Estan demanant que l’Ajuntament no es pugui pronunciar mai sobre res? Ha onejat mai una estelada al balcó? Mai!”.

LA MOCIÓ, DES DEL CARRER
La plaça de la Vila va ser l’altre escenari del dia. S’hi van concentrar, majoritàriament, defensors de Sabater però també partidaris d’Albiol. Hi va haver xiulets, crits a favor de Sabater, esbroncades a Albiol i Pastor… L’ambient, però, no va ser especialment tens. I és que ahir, el veritable espectacle va ser a dins de la sala de plens, on la figura de Pastor, tot i la vara d’alcalde, es va fer molt petita al costat d’un Albiol que va confirmar que vol tornar a ser batlle. Sembla que el show continuarà.

 

Un quart d’hora
de suspens i teatre

Els 15 minuts que el PP va demanar ahir per acabar  de decidir l’orientació del seu vot van ser part de la posada en escena del líder dels populars badalonins, Xavier García Albiol. Després del Ple, en declaracions a Línia Nord, Albiol es va explicar breument. “Primer hem anunciat que no vèiem clar el suport a Pastor per la poca concreció del seu discurs. Els 15 minuts ens han servit per canviar d’opinió”, va dir Albiol.