La nova escola Ventós Mir és un dels projectes del nou pressupost d’inversions. Foto: @VentosMir

Badalona té un nou pressupost d’inversions. L’amenaça de la moció de censura a l’alcalde Xavier García Albiol que planejava sobre l’ambient no va ser suficient per fer trontollar el suport ja anunciat del PSC a la proposta del govern del PP. El pla d’inversió més alt de la història de la ciutat –uns 78 milions d’euros– va tirar endavant amb l’abstenció d’ERC i comuns, que ja han anunciat que hi presentaran al·legacions, i malgrat la negativa de Guanyem i JxCat, que es van mostrar molt crítics amb el PSC en considerar que amb aquest pacte està “apuntalant” un govern en “fallida”.

La sessió extraordinària del Ple celebrada dimarts arrencava amb totes les cartes sobre la taula. Amb posicionaments més o menys explícits, els grups municipals eren conscients del sentit de vot de la resta de formacions i de l’acord forjat fa setmanes entre populars i socialistes per donar llum verda a la proposta.

“Avui portem la llavor d’una gran transformació urbanística i en equipaments. Es destinaran 20 milions en educació, 13 en urbanisme i 7,5 per ampliar l’Hospital Municipal, entre d’altres. No és un pressupost com els de sempre, és un pressupost ambiciós per fer una ciutat millor”, assenyalava en la primera intervenció de la jornada el primer tinent d’alcalde i regidor d’Hisenda, Juan Fernández. El popular es mostrava satisfet de poder donar resposta a problemes “enquistats” com la construcció de les escoles Badalona Port i Ventós Mir i s’avançava a les possibles crítiques per la inversió pendent de l’anterior pressupost. “Aquest pla d’inversions no anul·la l’anterior, que compta amb 45 milions per executar, set dels quals en habitatge. Tenen la nostra paraula que els executarem”, concloïa Fernández.

UN GOVERN ALTERNATIU
Tot anava segons el guió previst fins que va prendre la paraula el regidor de JxCat, David Torrents: “Demano al PSC que hi voti en contra. El regidor Rubén Guijarro té el meu vot per ser l’alcalde de Badalona. Seiem els setze regidors per tirar endavant un projecte que realment sigui l’adequat per a aquesta ciutat”. Torrents agafava el relleu de Sabater i apuntava directament al líder socialista buscant el posicionament clar que el PSC va evitar fer públic la setmana passada després de la que probablement va ser l’última roda de premsa de l’exalcaldessa abans de la seva entrada al Parlament. El regidor també va remarcar les nombroses mancances de la proposta i l’aposta per grans actuacions com la nova piscina en un context de crisi per la pandèmia.

En la mateixa línia es va pronunciar la regidora de Guanyem, Carme Martínez, que considera que els socialistes s’han “confós” i que el pressupost és una “enganyifa” i un “brindis al sol” perquè el consistori encara no sap si disposarà d’aquests diners.

MANCANCES I PARTICIPACIÓ
“Voldríem que hi hagués un govern d’esquerres, però l’alcaldia és d’Albiol. Nosaltres hem presentat propostes i hem estat proactius per intentar que s’incloguessin en els pressupostos. Volem ser útils i treballar amb la realitat que ens ha tocat viure”, assegurava la presidenta dels comuns, Aïda Llauradó, que va celebrar la inclusió en el pla final de moltes iniciatives presentades per la formació, però que també va destacar les mancances de la proposta i la incertesa respecte a les partides pendents de l’anterior pressupost.

Més crític es mostrava el portaveu d’ERC, Alex Montornès, que va demanar al PSC que no validés un pla “buit de contingut” amb visió a curt termini. “Ens porten un pressupost per seguir fent les polítiques de sempre. Aquesta proposta ha estat pactada en un despatx i ha exclòs la resta de l’oposició, les entitats i la ciutadania. Fins aquest cap de setmana no n’hem conegut els detalls”, apuntava Montornès, que convidava la resta de forces a treballar plegats les al·legacions.

COMPROMÍS VEÏNAL
La intervenció més esperada, però, va ser la del regidor Guijarro, a qui diversos grups havien demanat repensar el seu suport a la proposta.“El PSC està a les antípodes de la dreta i no deixarem de lluitar perquè hi hagi una alternativa de govern, però tenim un compromís amb els veïns que està per sobre de les sigles. Què és la política sinó fer cessions i obtenir concessions en benefici dels ciutadans?”, reflexionava el socialista, que no tanca la porta a una moció de censura.

Una inversió de 78 milions d’euros

A més de la construcció de la nova piscina i de les escoles Ventós Mir i Badalona Port, el nou pressupost també preveu l’ampliació de l’Hospital Municipal, dues escoles bressol, la rehabilitació de la comissaria de la Guàrdia Urbana o l’homologació de les pistes d’atletisme Paco Àguila.