La plaça de la Constitució al barri de Dalt la Vila. Foto: Carquinyol

El nucli antic de Badalona podria estar sota amenaça. L’associació de veïns del barri de Dalt la Vila ha denunciat la intenció del consistori de portar al Ple municipal una proposta de modificació del Pla General Metropolità (PGM) per la reordenació de l’illa de Can Cases. Segons apunta l’entitat en un comunicat, el projecte permetrà l’enderrocament d’algun immoble i la construcció de diversos edificis residencials, fet que posaria en risc el “patrimoni” i el “caràcter” de la zona.

La proposta que el govern local portarà al plenari per ser aprovada per la resta de grups municipals se centra en la reurbanització de l’àrea que comprèn els carrers de Barcelona i Martí Pujol, coneguda popularment com l’illa de Can Cases. Aquesta modificació del PGM prové d’una permuta entre els propietaris i l’Ajuntament de Badalona que ha de permetre incrementar de manera substancial el sostre residencial amb la construcció d’almenys un bloc de pisos i diversos habitatges. A més a més, el projecte contempla l’enderroc de la casa de la Creu Roja, situada al número 48 del carrer de Barcelona, per construir-hi un immoble de cinc plantes, provocant nombrosos danys en un dels pocs accessos al barri que encara conserva una fisonomia pròpia de nucli “antic”.

Des de l’associació veïnal insten la resta de formacions amb representació al Ple a votar en contra de la proposta actual i demanen que s’obri un procés participatiu per consensuar un nou pla que tingui en compte els interessos dels propietaris i dels residents.

Aquest no és el primer cop que el consistori prova de tirar endavant projectes d’aquest tipus en aquesta zona. Tal com ara estan fent els veïns de la Ciutat Vella de Santa Coloma de Gramenet, que es troben en peu de guerra per la licitació de nous enderrocaments a la part antiga del municipi, un grup d’habitants del barri de Dalt la Vila ja va alçar la veu fa uns anys sota el lema Salvem Dalt la Vila per protestar contra canvis en el PGM que afectaven aquesta zona. La pressió veïnal va aconseguir posar fre als projectes i l’entitat confia a poder fer el mateix amb els canvis que ara pretén introduir el govern local.

ZONA VERDA I EDIFICIS BUITS
Entre els punts de la modificació del pla destacats per l’associació de veïns en el comunicat fet públic a través de les xarxes socials, l’agrupació posa èmfasi en la construcció d’un bloc de pisos i de diversos habitatges prevista al número 208 del carrer Martí Pujol i al número 29 del carrer Barcelona. Aquestes actuacions “reduirien severament la zona verda” que actualment es pot trobar a l’espai, un dels pocs pulmons verds que resisteixen al barri. En aquest sentit, la proposta municipal sí que inclou la creació d’una nova zona verda per a l’ús públic en una sèrie de terrenys sobrants entre les construccions, un pla que per a l’entitat veïnal manca de sentit. També es fa referència al “regal enverinat” que suposaria la cessió sense pla d’usos ni inversió prevista de la casa catalogada al número 33 del carrer de Barcelona, que podria acabar sent un edifici buit.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram