Línia Nord va entrar la setmana passada a la incineradora. Foto: Línia Nord

“Aquí ho tenim tot controlat”. Amb aquesta contundència, un directiu de TERSA comença la seva argumentació per defensar l’empresa de diverses incriminacions.

Fa un parell de mesos, la plataforma veïnal AireNet va presentar una denúncia a la Fiscalia de Medi Ambient per l’elevada contaminació que, suposadament, produeix aquesta planta incineradora ubicada a Sant Adrià del Besòs. Es basen en un estudi que conclou que el fum que surt de les xemeneies de la gestora de residus té elevats nivells de dioxines -unes partícules cancerígenes- i seria el responsable principal que el risc de càncer a la zona sigui 2,5 vegades superior al d’altres poblacions.

Per defensar-se, TERSA -de titularitat pública- ha encarregat un informe a l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB). S’ha publicat la primera part, que analitza l’impacte de la incineradora sobre la salut dels veïns. Els resultats contradiuen el primer informe: asseguren que els veïns que viuen més a prop de TERSA no tenen una mortalitat més alta que la mitjana i que, per tant, no es pot establir una “associació significativa” entre el càncer i la proximitat a la planta.

Aquest és un dels arguments que utilitza l’empresa per rebatre les acusacions de contaminació. La segona part de l’informe, que s’ha de publicar d’aquí a mig any, examina les partícules que s’emeten, concretament les dioxines. Analitzaran el nivell de dioxines a la planta i el compararan amb altres indrets, com el centre urbà o l’autopista.

CADA 3 MESOS
Segons tècnics de l’empresa, encara no hi ha cap tecnologia al mercat que permeti conèixer el nivell de dioxines emeses en tot moment, com sí que passa amb altres partícules. És per això que l’empresa contracta un servei, cada tres mesos, per mesurar-les. 

Amb els resultats de les últimes proves en mà, els tècnics mantenen que el nivell de dioxines es troba “per sota del límit legal” i que “no es pot determinar que la incineradora sigui l’únic focus d’aquestes partícules”.

 

El Comitè d’Empresa
desmenteix les filtracions

L’informe presentat per AireNet, que assegura que els nivells de contaminació són perillosos per a la salut, es basa, en part, en filtracions anònimes de treballadors, que denuncien irregularitats i pràctiques il·legals en el procés de producció.

Però un representant del Comitè d’Empresa ho rebat: “Volem desmentir les acusacions de les filtracions, els treballadors són els primers interessats que els gasos que emet la planta no siguin contaminants”, afirma.

Per tal que aquesta idea no es quedi entre les parets de la incineradora, fa un mes que els veïns i les entitats del barri poden fer una visita guiada per conèixer la planta.

Aquesta iniciativa vol servir per apropar el funcionament de TERSA a la ciutadania, guanyar en transparència i intentar frenar les inquietuds veïnals al voltant de la contaminació i les partícules perilloses. “Ha tingut una bona rebuda entre els veïns, surten contents”, assegura un directiu. “Els oferim una altra visió dels fets i poden comparar”, diu.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram