L’habitatge és un dels grans reptes que des de fa temps és al damunt de la taula de tots els municipis que formen part de l’àrea metropolitana de Barcelona. En aquesta línia, l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) té en marxa una estratègia molt definida per encarar amb les millors condicions possibles una qüestió que és central per a la ciutadania, especialment en el context actual marcat per la pandèmia del coronavirus.

Així doncs, l’AMB treballa per construir habitatge públic que es caracteritzi per ser assequible, innovador i de qualitat a la metròpolis de Barcelona. Ho fa amb l’objectiu de garantir el dret a l’habitatge com a dret bàsic de tota la ciutadania, potenciar la cohesió social, disminuir els desequilibris territorials existents i millorar la qualitat de vida de la gent a partir del Pla d’habitatge assequible que es va aprovar l’abril del 2017. Un full de ruta que permetrà posar en venda i lloguer més de 1.300 habitatges protegits a l’àrea metropolitana de Barcelona. Per aconseguir aquest objectiu, l’AMB té tres instruments principals a la seva disposició: l’IMPSOL, Habitatge Metròpolis Barcelona (HMB) i el Consorci Metropolità de l’Habitatge.

Els habitatges es fan amb criteris de sostenibilitat

HABITATGE FLEXIBLE
L’IMPSOL s’encarrega de la construcció de les promocions, que es basen en tres eixos principals: la sostenibilitat, la innovació en els processos constructius i les noves tipologies d’habitatge. Això permet la creació d’espais més amplis, eliminar barreres i passadissos i incrementar la lluminositat, cosa que permet una flexibilització dels usos i una nova manera d’habitar.

També cal destacar que són habitatges inclusius i amb perspectiva de gènere. Tot plegat és especialment important en un moment on la pandèmia ha fet visible la importància de tenir habitatges més amplis, amb més llum i amb sortides a l’exterior. Una sèrie de característiques que tots aquests pisos tenen, malgrat que la seva construcció és anterior a la pandèmia.

Pel que fa a l’HMB, es tracta d’un operador públic d’habitatge de lloguer assequible que es convertirà en una societat mixta quan s’hi incorpori el soci privat durant la primavera del 2021. Actualment l’empresa està formada per l’AMB i per l’Ajuntament de Barcelona a parts iguals. Aquesta nova empresa té l’objectiu de construir 4.500 habitatges en 6 anys.

Ampliar el parc d’habitatge ajudarà a abaixar els lloguers

Tot aquest nou parc d’habitatge públic que l’AMB està construint actualment també té com un dels seus principals objectius frenar la tendència a l’alça dels preus que s’ha produït en els darrers anys per tal de fer front a l’emergència habitacional que pateixen algunes famílies i que els dificulta el seu dia a dia.

A banda d’aquest augment de l’oferta per tal d’aconseguir que els preus baixin, el nou parc d’habitatge públic de lloguer social té més característiques que el defineixen. La gestió del parc d’habitatge es farà amb actuacions de responsabilitat social corporativa, es potenciarà la vida comunitària dels veïns fomentant la millora dels espais comuns (sempre dins del mateix edifici) i hi haurà l’opció de tenir a disposició serveis addicionals a preus moderats (serveis energètics, de mobilitat elèctrica, bugaderia, restauració, salut, cura…), l’estalvi energètic, l’accessibilitat universal, millorar l’espai públic més proper i la seva relació amb el seu entorn i, per últim, la incorporació de criteris de resiliència per reduir la vulnerabilitat en cas que es produeixin situacions d’emergència, catàstrofes o pandèmies.

Montgat, Santa Coloma i Sant Adrià tindran més pisos públics

Entre els diferents municipis de l’àrea metropolitana de Barcelona que s’estan beneficiant de l’estratègia sobre habitatge de l’AMB n’hi ha tres del Barcelonès Nord. Són Montgat, Santa Coloma de Gramenet i Sant Adrià de Besòs. Les quatre promocions –a Montgat n’hi ha dues en marxa– inclouen un nombre molt important d’habitatges. A Santa Coloma de Gramenet es faran 132 pisos (tots de lloguer), a Sant Adrià de Besòs 58 (46 en venda i 12 de lloguer) i a Montgat 62 (42 en venda i 20 de lloguer) i 39 (33 en venda i 6 de lloguer), respectivament.

En el cas de Montgat, els dos projectes estan en fase d’execució. Pel que fa al que inclou 62 pisos, s’està fent al sector Les Bateries, al Turó del Sastre. A banda dels habitatges, la promoció inclou 63 places d’aparcament, 31 trasters i un local comercial. L’IMPSOL, que s’encarrega de la construcció dels habitatges, aposta per una nova generació d’edificis d’habitatge que té com un dels seus principals objectius minimitzar la despesa energètica dels futurs inquilins prioritzant els sistemes passius per minimitzar els futurs manteniments i una dependència mínima en la gestió energètica posterior. Un altre dels eixos centrals de la tasca de l’IMPSOL és la recerca d’habitatges versàtils, inclusius i dissenyats tenint en compte la perspectiva de gènere, on les cuines passen a ser un element central dels habitatges, els espais intermedis prenen importància i es posen en valor les tasques domèstiques i de cures per tal que aquestes les puguin fer dues persones alhora.

L’altra promoció, la de 39 habitatges, també es fa al Turó del Sastre i inclou 33 places d’aparcament i un traster. La promoció està situada en un solar amb un terreny de pendent pronunciat i constarà de dos edificis adaptats al terreny inclinat i orientats cap a l’est, de tal manera que els veïns tindran vistes al mar i l’eficiència energètica dels habitatges serà molt alta gràcies a l’aprofitament de les hores de sol. Precisament, entremig dels dos edificis hi haurà una franja central no edificada que permetrà millorar la lluminositat natural i la ventilació.

El primer edifici, que es construirà a la cota més alta de la parcel·la i tindrà una alçada de dos pisos, tindrà 17 habitatges i 17 places d’aparcament. El segon edifici, dividit en dos blocs, estarà situat a la cota més baixa de la parcel·la i tindrà una alçada de quatre pisos, amb 22 habitatges i 16 places d’aparcament. Els dos blocs estaran units per una passera exterior comuna a cada planta i connectats entre sí amb escales i ascensor.

ALTA EFICIÈNCIA ENERGÈTICA
Aquest darrer projecte destaca, sobretot, per la seva sostenibilitat, ja que ha obtingut la Qualificació Energètica A. Això ha estat possible per quatre característiques principals. En primer lloc, l’edifici tindrà unes galeries bioclimàtiques –galeries tancades amb doble vidre– orientades al sud que tenen una funció diferenciada en funció de l’estació de l’any: a l’hivern, actuen com a sistema de captació d’energia solar per reduir la demanda energètica dels habitatges, mentre que a l’estiu permeten la ventilació creuada i així es redueix la demanda d’aire condicionat de l’habitatge a l’interior. En segon lloc, la reducció de la demanda energètica als habitatges mitjançant aïllaments i afavorint la ventilació creuada i, en tercer lloc, l’ús d’instal·lacions d’alta eficiència energètica gràcies a l’aerotèrmia per a la calefacció i producció d’aigua calenta. Per últim, la incorporació de materials sans i saludables, com són les balconeres de fusta i els taulells de marbre de les cuines i de materials reciclats i reciclables, com ara els paviments exteriors de formigó reciclable o les graves generades a l’obra, durant el desmunt de terres, per fer-les servir com a graves ornamentals als parterres decoratius.

Per acabar, cal destacar que aquests habitatges seran diàfans, amb tots els compartiments amb mides similars, i estan dissenyats des d’un punt de vista inclusiu i tenint en compte la perspectiva de gènere.

Contingut elaborat amb la col·laboració de l’AMB

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram