Josefa Pérez

Josefa Pérez, la primera catalana vacunada contra la covid, rebent la tercera dosi de la vacuna. Foto: Albert Segura Lorrio/ACN

Més del 91% de la població major de 12 anys de Catalunya està vacunada contra el coronavirus. La xifra és el millor exemple possible de l’èxit que ha estat la campanya de vacunació més ambiciosa que s’ha fet mai a casa nostra, un pas imprescindible per superar el repte de la pandèmia. Però una fita com aquesta no s’aconsegueix perquè sí: cal que al darrere hi hagi un sistema que funcioni. Per a la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, “l’èxit de la vacunació a Catalunya només s’explica pel compromís dels i les professionals, especialment de les infermeres”.

Per entendre millor l’abast de la campanya, va bé posar-la en xifres: a Catalunya s’han administrat uns setze milions de dosis de la vacuna contra la covid. Tot plegat ha estat, en paraules del conseller de Salut, Josep Maria Argimon, “el repte logístic més gran” en matèria de salut pública al qual s’ha enfrontat mai el sistema sanitari català. I, insistint en el paper crucial de la infermeria, Cabezas recorda que “darrere de cadascuna dels setze milions de dosis de vacuna hi ha molts noms, però segur que hi ha una infermera”.

Carmen Cabezas: “L’èxit de la vacunació només s’explica pel compromís dels professionals”

D’altra banda, no es pot passar per alt la importància de la responsabilitat ciutadana. Tal com defensa la directora del Servei Català de la Salut, Gemma Craywinckel, la campanya ha funcionat “gràcies a l’esforç important de molta gent, però cal fer especial menció a la gran resposta del conjunt de la població”. Es va veure, per exemple, quan va començar la vacunació dels joves, un moment en què es va col·lapsar la pàgina web per demanar cita per vacunar-se.

És per això que podem parlar d’un èxit compartit. I és gràcies a aquest triomf com a societat que ara, en ple estiu del 2022, ens trobem en una situació radicalment diferent (i molt millor) de la que teníem fa un any, quan la campanya de vacunació feia només uns mesos que havia començat i encara no hi havia un percentatge tan alt de població immunitzada. I ni parlar-ne de l’estiu del 2020, quan l’anhelada vacuna encara semblava molt lluny.

Satisfacció general

Des de l’esclat de la pandèmia, ara fa dos anys i mig, el sistema sanitari català ha estat contra les cordes. Ha hagut de fer front a un virus inicialment desconegut i capejar el temporal durant ni més ni menys que set onades. I, malgrat tot, ha continuat al peu del canó atenent altres patologies que, evidentment, han continuat existint, evolucionant i necessitant tota l’atenció. Tot això, la ciutadania ho valora (encara que ja no hi hagi aplaudiments).

Així queda reflectit en la darrera Enquesta de Salut de Catalunya (ESCA), de l’any 2021, que indica que més del 70% dels catalans van fer servir més freqüentment els serveis sanitaris públics durant l’any passat, tres punts més que el 2020. D’aquest 70%, el 90% afirmen estar satisfets amb el servei. Per tant, podem dir que la majoria dels catalans estan contents amb el sistema sanitari.

Una altra prova d’això és que ha disminuït el percentatge de població que té doble cobertura sanitària (és a dir, que recorre a la pública i a la privada alhora). Només el 28,7% de la ciutadania es troba en aquesta situació, i el percentatge va caient a mesura que puja l’edat.

Amb tot, si bé sempre queden coses a millorar (i, per fer-ho, cal escoltar tant als professionals sanitaris com als pacients), el cert és que el sistema de salut pública de Catalunya es pot considerar un motiu d’orgull.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram