Aquest cinturó tèrmic l’ha creat la llevadora de l’Hospital Germans Trias Laura Tarrats. Foto: Hospital Germans Trias

L’Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona no és només un referent en l’atenció mèdica, sinó també en la innovació en l’àmbit de la salut. I així ho ha demostrat Laura Tarrats, llevadora d’aquest centre, que ha inventat un cinturó tèrmic que permet alleujar el dolor durant el part i calmar la ciàtica i altres malestars que apareixen a partir del tercer trimestre d’embaràs.

“La idea va venir del dia a dia”, explica a Línia Nord aquesta llevadora de l’hospital badaloní. Tarrats assenyala que la calor sempre s’ha fet servir per alleujar el dolor durant el part, però que fins ara es feia d’una manera molt rudimentària, en la qual no es permetia el moviment necessari del cos de la dona per afavorir un bon part.

En canvi, aquest nou cinturó tèrmic s’abraça a la cintura de la mare i es manté fix gràcies a un tancament amb velcro, que permet que la dona pugui moure’s lliurement i canviar de posició durant el part. El cinturó aplica calor a dues zones del cos on la dona sent més les contraccions, la suprapúbica i la lumbar, gràcies a dos coixins de llavors que s’escalfen al microones o al forn i que s’introdueixen a les butxaques del cinturó.

UN LLARG CAMÍ DE RECERCA
Tarrats, però, explica que el camí per poder fer que aquest cinturó sigui una realitat no ha estat fàcil. La llevadora hi porta treballant des del 2015, quan va participar en un curs d’introducció a la innovació que va organitzar l’Institut de Recerca Germans Trias i Pujol (IGTP).

A partir de llavors, va començar a treballar-hi en el seu temps lliure per poder fer un primer prototip del cinturó i poder patentar-lo. Va ser després de tot això que el 2017 Tarrats va rebre la beca Sapiens d’intensificació a la recerca, que la va alliberar durant 6 mesos del 50% de la seva jornada laboral per dedicar-la a acabar l’assaig clínic per testar l’invent.

L’assaig va ser tot un èxit: van participar-hi 134 dones, des del setembre de 2017 fins al març de 2018. El 95% de les dones que van utilitzar el cinturó durant l’assaig van dir que era molt pràctic i el grau de satisfacció va ser del 81%.

El cinturó ja és una realitat i es comercialitza des del gener

“L’hospital fa molt temps que està molt bolcat en la recerca. La beca va ser per a mi un al·licient”, destaca la llevadora, que reconeix la feina important que es fa des de Can Ruti per promoure la innovació en salut.

Tant és així que l’invent de Tarrats va despertar l’atenció de l’empresa catalana Kusi Wawa, que fins ara desenvolupava un sistema de cinturó semblant al creat per la llevadora del Germans Trias, però enfocat a solucionar els còlics dels nadons. Des del gener, aquesta empresa comercialitza la patent que va crear Tarrats sota el nom de Wawa Mom. De fet, l’hospital badaloní ja ha fet un encàrrec del cinturó per fer-lo servir al seu centre.

Tarrats va poder presentar el seu invent al quart Congrés Europeu Intrapartum Care, que es va celebrar a Torí (Itàlia) fa dues setmanes. “L’acollida va ser molt bona”, destaca la llevadora de l’Hospital Germans Trias, que apunta a més que va poder fer una demostració de com funciona aquest cinturó al congrés, un dels més importants a Europa pel que fa a l’atenció mèdica del part.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram