Més de 2,3 milions de catalans van participar en el 9N. Foto: ANC / Josep M. Grau

49.580. Aquesta és la xifra de badalonins que el passat dia 9 de novembre van decidir acudir a les urnes per expressar quin és l’estatus polític que voldrien per a Catalunya.

A la ciutat, el procés participatiu només va tenir una infraestructura de 12 punts de participació –l’alcalde es va negar a cedir edificis municipals i només van poder obrir els 12 instituts de la ciutat–, una xifra molt menor si es compara amb els punts de votació d’unes eleccions. Tot i això, els badalonins van respondre a la jornada històrica que tenien al davant i van ser molts els ciutadans que van acudir a les urnes, ja que tractant-se d’una convocatòria que no era oficial i amb la incògnita fins a última hora sobre si finalment es podria votar, la participació no va quedar a molta distància de les municipals del 2011 (81.370 vots) i de les europees d’enguany (66.204).

VICTÒRIA CLARA DEL SÍ-SÍ
Tal com va passar arreu del país, el Sí-Sí es va endur de forma clara la victòria amb 35.948 vots. Ara bé, cal apuntar, com ha passat en altres municipis de l’àrea metropolitana de Barcelona, que el percentatge d’aquest Sí-Sí va ser menor que el del conjunt del país: un 72,51% en el cas de la ciutat, per un 80,76% en el global de Catalunya. Lògicament, aquesta xifra remet a un Sí-No que va ser una mica més alt (7.151 vots que representen un 14,42%) que la mitjana catalana, on va representar el 10,07%. Finalment, el No, amb 3.349 vots (6,75%), va ser l’opció amb menys partidaris, que igual que el Sí-No va estar per sobre dels resultats del conjunt del país, on va representar el 4,54%. Cal tenir en compte, però, que la jornada participativa es va desenvolupar en un context de forta desmobilització dels contraris a la independència de Catalunya.

INDICADOR DE CANVIS?
De la mateixa manera que a les passades eleccions europees del mes de maig, aquests resultats poden tornar a ser un indicador del canvi de tendència electoral que pot estar vivint la ciutat. Amb la prudència que sempre cal tenir a l’hora de fer projeccions d’unes eleccions en base a unes altres, els 35.948 del Sí-Sí (vots independentistes) són gairebé 10.000 vots més que els 26.890 que l’actual alcalde, Xavier García Albiol, va obtenir en les eleccions municipals del 2011 i que el van catapultar a l’alcaldia de la ciutat.

Evidentment, en unes eleccions municipals, també caldria tenir en compte que no hi voten els joves de 16 i 17 anys i els immigrants, que sí que ho van poder fer el dia 9, i el fet que tots aquests vots es repartirien entre diverses formacions. Aquestes serien CiU, ICV-EUiA, ERC i la CUP, que en les últimes eleccions municipals van superar per no gaire els 20.000 vots. Això significa que el votant sobiranista i independentista, en cas de mobilitzar-se en les pròximes municipals de la mateixa manera que ho va fer el dia 9, podria provocar que aquests partits superin la xifra de vots obtinguda per Albiol l’any 2011.

GAIREBÉ 29.000 FIRMES
També cal recordar que durant la jornada del 9N gairebé 29.000 badalonins, del total dels 49.580 que es van apropar als centres de votació, van signar el document de denúncia d’àmbit internacional on s’exposen les “dificultats que posa el govern espanyol al dret a decidir dels catalans”, que va ser promogut per ICV i que té el suport de la resta de partits sobiranistes, de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), d’Òmnium Cultural i d’altres entitats. Una xifra igualment remarcable.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram