Un dels habitatges afectats pel Pla Especial de Reforma Interior (PERI) de la Ciutat Vella. Foto: Plataforma Salvem el Barri Antic

L’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet ha donat un ultimàtum de cinc mesos als veïns de la Ciutat Vella afectats pels enderrocs perquè abandonin els seus habitatges. A través d’una carta, el consistori comunica als inquilins la decisió de tirar endavant amb la segona fase del Pla Especial de Reforma Interior (PERI) del nucli antic del municipi i els dona aquest termini per marxar dels edificis un cop rebudes les indemnitzacions corresponents.

En el document es detalla que el govern local procedirà al pagament de les indemnitzacions a totes les persones que costin com a afectades per “extinció de drets” en el projecte de reparcel·lació abans d’aquests cinc mesos. Des del consistori també s’apunta que els veïns amb “dret al reallotjament reconegut” podran romandre a l’habitatge afectat fins que tinguin a la seva disposició un nou habitatge de substitució.

La Plataforma Salvem el Barri Antic ha sortit al pas de la notícia acusant l’executiu encapçalat per Núria Parlon d’incomplir el compromís d’engegar un procés participatiu que hauria acordat amb l’entitat en l’última reunió celebrada fa sis mesos. Des de la plataforma consideren que la intenció de l’administració és “expulsar veïnat per deixar solars buits” i asseguren que els enderrocs previstos comportaran la pèrdua del nucli històric en favor de la construcció de nous blocs de pisos de fins a cinc plantes.

Cal recordar que el Jutjat d’Instrucció número 5 del municipi va admetre a tràmit el passat 27 de gener la querella presentada per un veí contra dos càrrecs públics i un directiu del consistori per presumpta revelació d’informació privilegiada, coaccions i prevaricació urbanística en la segona fase de la reforma del barri antic.