Mehmoona Arshad i Iker Jiménez

Mehmoona Arshad i Iker Jiménez, dos dels joves colomencs que participen en el projecte Timó. Foto: A.R.

Mehmoona Arshad va arribar a Santa Coloma el 2019. Aquesta jove de 16 anys va deixar el seu Pakistan natal amb la seva família a la recerca d’un futur millor i va instal·lar-se en un pis al barri de Santa Rosa. “El primer any va ser complicat. A l’institut em van ajudar molt, però si no coneixes la llengua, no pots fer pràcticament res”, explica la noia, que sí que domina a la perfecció l’anglès. Aquesta dificultat amb la llengua va portar la jove a deixar a una banda el Batxillerat i apostar per un cicle formatiu en infermeria que li permetés accedir en un futur a la carrera de medicina, el seu somni des de petita.

Arshad va ser un dels més de seixanta alumnes colomencs que es van quedar sense plaça per als Programes de Formació i Inserció (PFI) de la Generalitat del curs 2021-2022. Amb l’objectiu de suplir aquesta falta de places, l’Ajuntament de Santa Coloma va impulsar el projecte Timó, una iniciativa que ofereix als joves afectats formació reconeguda oficialment en quatre cursos diferents i un acompanyament en la seva inserció al món laboral. “Ens vam trobar al juliol que les places públiques eren insuficients per la gran demanda que havíem tingut. Per evitar un possible abandonament necessitem que aquesta formació sigui de proximitat, així que vam decidir oferir places a tots els alumnes que s’havien quedat sense”, apunta la regidora d’Infància, Joventut i Esports, Mireia González.

Finalment, només han tirat endavant dos dels quatre cursos oferts, que s’impartiran fins al juny al Centre de Formació i Ocupació La Ginesta del Singuerlín. Arshad és una de les joves que s’ha apuntat al curs d’Auxiliar de comerç i atenció al públic. “És una opció interessant i em permet practicar la llengua, que és el més important”, assegura la noia, que confia en poder obtenir plaça en la pròxima convocatòria per als cicles d’infermeria i seguir així els passos de la seva cosina, que treballa a Can Ruti.

Iker Jiménez és un dels alumnes de l’altre curs impulsat per l’empresa municipal Grameimpuls, que s’especialitza en el muntatge d’instal·lacions elèctriques, d’aigua i gas. “A l’ESO hi havia assignatures que no m’interessaven gens. Cada cop m’atabalava més i vaig acabar repetint. Aquí es nota que la gent s’esforça i estic aprenent molt”, assenyala aquest jove colomenc de 16 anys. Jiménez es mostra crític amb l’actual sistema d’educació secundària i considera que s’hauria d’informar millor als alumnes sobre les diferents opcions que tenen sobre la taula. “El canvi ha estat brutal per mi. La pràctica em motiva molt. Cada cop que anem al taller em poso feliç”, conclou.

Des del consistori valoren positivament aquests primers mesos del projecte, però asseguren que es tracta d’un recurs d’urgència puntual per la manca de places públiques. “La Generalitat ha de solucionar la situació de cara al curs vinent. Amb una bona planificació, això no s’hauria de repetir”, assegura González, que sí que aposta per mantenir l’acompanyament als joves.