Els sindicats amenacen amb una vaga general si el govern no rectifica. Arxiu

La data límit del 28 de gener s’apropa per l’aprovació de la reforma del sistema de pensions i els sindicats endureixen les seves mesures de pressió. Aquest dimarts al migdia van protagonitzar una nova protesta a diverses ciutats catalanes. A Badalona, els sindicats UGT i CCOO es van tancar durant una hora a la seu de la Seguretat Social al carrer Margarida Xirgu.

Una quarantena de sindicalistes van participar a la protesta i van repartir entre els ciutadans que acudien a la seu de la Seguretat Social un full informatiu en què es detallen els motius de l’oposició dels dos sindicats a la proposta del govern de Rodríguez Zapatero d’endarrerir l’edat de jubilació fins als 67 anys. La protesta era conjunta al Barcelonès Nord, i hi van assistir els màxims responsables a la comarca: Felipe Barrera (UGT) i Maria Gallardo (CCOO).

Precisament, Gallardo va explicar que l’objectiu principal de la protesta era influir en la negociació entre sindicats i govern especialment sobre dos aspectes: l’edat de jubilació i la reforma de les pensions i, per la seva part, Barrera alerta que en determinades professions no poden allargar l’edat de jubilació.

Jubilació als 67

És el principal punt de la reforma que prepara el govern per garantir la viabilitat futura del sistema de pensions, reduir el dèficit públic i adaptar-se als postulats que Brussel·les exigeix. Per mirar de sumar als sindicats a la reforma, el govern ha virat cap a una ampliació de l’edat de jubilació flexible de manera que els treballadors podran jubilar-se a partir dels 65 anys, com fins ara, si tenen comptabilitzats més de quaranta anys de cotització a la Seguretat Social i després d’aplicar-los el corresponent coeficient reductor a la pensió. Amb tot, però, fins el consell de ministres de divendres no es veurà amb claredat l’abast de la reforma del sistema de pensions.

WhatsApp