Plaça del Rellotge

La plaça del Rellotge és un dels punts neuràlgics del barri colomenc del Fondo. Foto: A.R.

El Fondo és l’únic barri de Santa Coloma de Gramenet que és en si mateix un districte. Aquesta realitat no només posa en relleu la densitat de població d’aquesta zona, sinó també les dificultats de les entitats per abastar un territori divers que ha crescut a passes agegantades en els últims anys i on la immigració té una forta presència.

“Quan vam començar el 1989 era diferent. Amb els anys molts comerços han canviat de mans i s’han anat perdent molts socis i també el contacte de la ciutadania amb les entitats”, explica Fidel Sánchez, president de l’Agrupació de Veïns del Fondo. Sánchez és conscient que al barri existeix una barrera “lingüística i social” entre comunitats que complica la relació dels uns amb els altres, però no perd l’esperança i assegura que la situació no és irreversible. “Hem de convocar més reunions i fer córrer la veu perquè la gent ens conegui, però per això necessitem més suport a nivell municipal. Sense diners és complicat organitzar activitats”, apunta.

En aquest sentit i amb la voluntat de revitalitzar el teixit associatiu i d’afavorir la cohesió entre comunitats en barris vulnerables metropolitans com el Fondo, la Diputació va presentar el passat setembre el projecte Barris i comunitats: motors de transformació social. Aquesta iniciativa preveu destinar prop de 173.000 euros per a cada una de les zones seleccionades que s’han d’aplicar durant aquests darrers mesos del 2021.

La mesura –malgrat anar ben encaminada– ha estat rebuda amb cert escepticisme a la zona. “Millor això que res, però el pressupost és molt petit per salvar una bretxa tan complicada com la del Fondo”, assenyala Tomás Fernández, president de la Federació d’Associacions de Veïns de Santa Coloma (FAVGRAM), i afegeix que per ara el consistori no els ha convocat per explicar-los les línies mestres del nou projecte. Fernández considera que encara hi ha molt camí per recórrer en aquesta línia i que s’ha d’apostar per treballar l’empatia i per reduir aquesta distància social que s’ha agreujat amb la pandèmia. “Davant el desconeixement, tendim a defugir el tracte amb altres comunitats. Tots els barris necessiten un punt de trobada que faciliti involucrar-se amb les entitats independentment dels nostres orígens o creences”, remarca el president.

Clausura de centres cívics

Precisament, tant l’Agrupació de Veïns del Fondo com la FAVGRAM coincideixen en denunciar el perjudici que ha causat en les diferents associacions veïnals i entitats colomenques el tancament dels centres cívics municipals, que no van reobrir les portes fins a mitjans de setembre. “Ha estat una autèntica xacra. Hem insistit molt durant aquests mesos, però fins ara no s’ha pogut recuperar l’activitat amb restriccions”, lamenta Fernández.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram