Can Zam

Imatge del llac del parc de Can Zam. Foto: Ajuntament de Santa Coloma

La Federació d’Associacions Veïnals de Barcelona (FAVB) convocava recentment una roda de premsa per reclamar una mirada urbanística global per reconnectar els barris del nord de Barcelona i el Besòs. L’entitat denuncia que hi ha barris que estan aïllats i, per revertir la situació, va presentar diverses propostes amb la intenció de marcar el rumb del Pla Estratègic Urbà de la Barcelona Nord, que va néixer el 2021.

Una de les propostes té a veure amb Santa Coloma de Gramenet. La idea exposada per la FAVB seria dotar de continuïtat el futur parc lineal de la Sagrera –que ha de cobrir les vies del tren– perquè arribi fins al parc de Can Zam, superant així el nus de la Trinitat. L’entitat també aposta per la reconnexió “cívica i veïnal” a través de carrers i àrees amb vitalitat des de l’estació de la Sagrera fins a Can Zam amb diferents reformes, com ara alliberar el pas de la B-20 i cobrir les vies de l’R2 i l’AVE i estudiar l’execució de la nova amplada del pont de Sarajevo sobre la Meridiana.

Una proposta que La FAVGram, la Federació d’Associacions Veïnal de Santa Coloma, confirma a Línia Nord que ha estat consensuada amb les federacions veïnals dels municipis implicats a través diverses reunions on es van compartir els punts de vista. “El nus de la Trinitat és una barrera molt gran. S’ha d’estudiar la manera de saltar aquest obstacle, però és necessari que sigui amb un passeig verd, potser, per sobre de la B-20”, explica Tomás Fernández, president de la FAVGram.

Reconnectar barris

Un dels objectius comuns entre les FAV és posar fi a l’aïllament que pateixen alguns barris per la seva ubicació. El president de la FAVB, Camilo Ramos, recorda que hi ha barris d’una alta vulnerabilitat que, a més, han d’afrontar “ruptures urbanes”, bé siguin naturals o bé pel desenvolupament urbanístic. Fernández també afegeix que connectar millor Santa Coloma amb Barcelona i Montcada permetria que la població d’aquests municipis pogués gaudir de Can Zam.

Acabar Can Zam, prioritari

La Plataforma per la defensa de la Serralada de Marina i Can Zam es mostra a favor de connectar el parc, però considera que és més urgent acabar-lo.

“El més prioritari és acabar el parc. A més, necessita una zona frondosa perquè som l’única ciutat gran de Catalunya que no té un parc central digne. Si estigués acabat, Can Zam seria el més privilegiat perquè és un parc fluvial al costat de la muntanya”, explica Pep Palacio, membre de la plataforma. Les connexions amb el parc, afegeix, han de ser “verdes” i “per a les persones”.