tram baix del Besòs

Vista general del tram baix del Besòs, amb la depuradora i la incineradora en segon pla. Foto: Albert Segura/ACN

El tram final del riu Besòs acumula diverses plantes de tractament de residus, cosa que provoca l’emissió regular de males olors, que afecten la ciutadania de Sant Adrià, i altres municipis pròxims. En una zona relativament petita trobem l’estació depuradora d’aigües residuals (l’EDAR Besòs), una planta de tractament de fangs depenent de l’EDAR, la incineradora de residus TERSA, i la planta de tractament de la fracció resta, l’Ecoparc3, gestionat per la mateixa TERSA.

Les denúncies de males olors dels veïns són regulars a les xarxes socials. Són ells qui coneixen millor que ningú les olors que desprenen l’EDAR o la TERSA.

Amb la idea que el testimoni directe de la ciutadania serveixi per localitzar els focus de males olors va néixer l’aplicació de ciència ciutadana OdourCollect, l’any 2016: “Cadascú de nosaltres porta incorporat el millor sensor possible per detectar males olors, el sentit de l’olfacte”, diu Johana Burbano, responsable de l’oficina de pol·lució odorífera de Science for Change, l’empresa d’innovació creadora d’OdourCollect. Informar d’una mala olor a OdourCollect és ben senzill, només cal registrar-se i compartir al mapa el tipus d’olor, el moment en què s’ha captat i el lloc exacte: “Aquesta contaminació és real, s’ha de fiscalitzar, però no existeix cap regulació específica que marqui quin nivell de molèstia per males olors és denunciable”, es lamenta Burbano.

L’any 2018, l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) va entrar en el projecte D-Noses, que buscava abordar el problema de la contaminació odorífera a través de mecanismes de participació ciutadana. Seria OdourCollect l’aplicació que tiraria endavant la participació ciutadana al projecte D-Noses.

Una de les entitats que va participar en la prova pilot, radicada a la zona del Fòrum, va ser Airenet: “Valorem molt positivament l’aplicació, cap estudi serà tan complet com si totes les persones que passem per aquella zona informem de quines olors percebem”, assegura la portaveu de la plataforma, Silvina Frucella. Amb el mapatge de les olors que ofereix OdourCollect, el que ara caldria, explica Frucella, és que l’AMB relacioni els episodis de males olors amb les infraestructures que les causen. L’AMB va anunciar a finals de 2020 una inversió de 7,4 milions d’euros per mitigar les males olors provinents de l’EDAR Besòs. Airenet va ser convidada fa dues setmanes per la mateixa AMB a la planta depuradora per veure com avançava l’obra. “Els treballs estan molt avançats, l’AMB ens va dir que acabarien a l’abril”, diu Frucella.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram