Vista aèria gegants Santa Coloma

La cultura popular serà novament protagonista durant la Festa Major d’Estiu d’enguany. Fotos: Fons SPA

La Festa Major d’Estiu de Santa Coloma ja és a tocar. “Tornem amb moltes ganes i molta empenta en una edició de la Festa Major d’Estiu amb una important participació del talent local i un munt de propostes per a tothom”, assegurava al juliol l’alcaldessa Núria Parlon durant la presentació de la celebració.

La Festa es farà del 2 al 5 de setembre, i tornarà a la normalitat anterior a la pandèmia amb un esperit “eclèctic, solidari, participatiu, ecològic i segur”, expliquen des de l’Ajuntament. En total, hi haurà 98 activitats, 44 d’elles amb segell colomenc, i amb la participació de 17 artistes locals. “Ens fa molta il·lusió poder recuperar la Festa Major tal com la coneixem, a diferència de l’any passat, que la vam celebrar, però amb moltes restriccions”, deia Parlon a l’acte del passat mes de juliol.

Com sempre, la Festa Major d’Estiu portarà grans actuacions musicals, com ara les de Rosa López, Manel o Tanxugueiras. Tanmateix, la festa és també un motor econòmic i social. Per això també destaquen dins del cartell les activitats associatives, com ara la migada popular, o el mocador solidari.

Aquesta darrera iniciativa repeteix després de l’èxit de l’any passat. El mocador solidari es pot reservar des del dia 22 d’agost al web de Grameticket, i es pot recollir al Centre de Recursos Juvenils Mas Fonollar. La recaptació del mocador solidari anirà íntegrament al programa municipal d’aliments solidaris gestionat per Creu Roja Barcelonès Nord i pel mateix Ajuntament.

Tampoc no podia faltar el Corretapa, que tindrà lloc els dies 3 i 4, des de les 12 h i fins a les 15 hores, als establiments repartits per la ciutat. A banda, la festa també aposta per propostes dirigides al públic familiar, com ara els berenars saludables al Parc dels Pins, i que acolliran, d’entre altres, l’espectacle Heavy per Xics.

L’oferta cultural de la Festa Major se centrarà en dos equipaments de la ciutat. D’una banda, el Centre d’Art Contemporani Can Sisteré comptarà amb la biennal a càrrec dels artistes plàstics de la ciutat. D’altra banda, el Museu Torre Balldovina acollirà una exposició dedicada al 75è aniversari del Centre Excursionista Puig Castellar.

Una celebració amb història que es remunta al segle XIX

La Festa Major d’Estiu remunta els seus orígens al passat de la ciutat com a lloc d’estiueig. A finals del segle XIX, els més joves d’aquesta comunitat d’estiuejants van proposar al municipi la celebració d’una festa que servís per acomiadar-se de l’estiu i del municipi. Amb aquesta finalitat es va crear una comissió de festes formada per estiuejants i per veïns. Es va mantenir la festa major d’hivern (celebrada el 31 de desembre, dia de Santa Coloma) i va néixer la d’estiu, dedicada al Sagrat Cor de Jesús, i celebrada per primer cop el tercer diumenge del mes de setembre de 1895. Així es va mantenir fins al 1915, any en què la festa es va traslladar a la data actual, el primer diumenge de setembre. El canvi respon a la necessitat de fer coincidir la festivitat amb la inauguració de l’Església Major i a la demanda dels pagesos del poble, que no volien que la festa coincidís amb la verema. Avui en dia, la festa serveix per al contrari que al seu inici, ara celebra el retorn dels colomencs després de les vacances d’estiu.