Tony Allen i Jim Lauderdale són dues de les actuacions destacades. Blues i Ritmes

El Festival Blues i Ritmes d’aquest 2011 arrenca aquest dissabte 26 de març amb l’actuació del nigerià Tony Allen. És considerat un dels millors bateries del món i una de les figures més importants de la música africana. La seva actuació a Badalona serà l’única que oferirà en tot l’estat espanyol i vindrà acompanyat de la seva banda per tocar els seus temes més coneguts. Un altre dels concerts destacats de la 22ena edició del Blues i Ritmes és el del guanyador de dos premis Grammy, Jim Lauderdale. Segons el Director Artístic Del Blues i Ritmes, Guillem Vidal, és “l’home més sol·licitat del country” i, a banda de col·laborar amb artistes com Johnny Cash o Elvis Costello, Vidal assegura que té una “carrera sòlida i polífica difícil de veure a Europa”. De fet, l’actuació de Lauderdale serà l’única que es podrà veure en tot el continent. Serà el proper 1 d’abril.

El dia següent, el dissabte 2 d’abril, serà el torn dels Music Maker Blues Revue, una fundació del sud dels Estats Units que, a més d’oferir la seva música, es dedica a judar músics del blues d’edat avançada que tenen problemes econòmics. Ho fan a través de les donacions privades, de les vendes del segell discogràfic que han creat i de les gires que fan arreu del món. L’actuació de Badalona en serà un exemple i, entre d’altres, vindran músics com Pat Cohen o Alabam Slim.

El Blues i Ritmes d’enguany el tancarà Jim Lenz and The Jaguars, el proper 15 d’abril. Considerada la versió femenina d’Elvis Presley, Kim Lenz és la figura més important del rockabilly. A més, compta amb la guitarra d’un badaloní: Mario Cobo, que ha voltat pel món acompanyant Kim Lenz i ara ho farà a la seva ciutat natal.

NOUS ESPAIS

El Festival d’aquest any porta, com a novetat, l’ús de dos espais nous. Un d’ells és el Teatre Principal que acollirà els concerts de Tony Allen i de Kim Lenz. Segons els directors del Festival, la possibilitat que el públic gaudeixi del concert de peu (gràcies a les grades retràctils) facilitarà la programació de concerts que fins ara no s’havien pogut plantejar al Teatre Zorrilla. L’altre espai que s’afegeix enguany al Festival Blues i Ritmes és el vestíbul de l’estació de metro Pompeu Fabra. Serà el proper dimecres on el badaloní Mario Cobo oferirà la seva actuació amb la banda His Swingin’ Stringers. Segons el Regidor de Cultura, Mateu Chalmeta, la bona comunicació d’aquests espais atrauran més el públic de fora de Badalona.