Ball de gegants de la Festa Major. Foto: Twitter (@Aj_Tiana)

La setmana ha començat a Tiana amb els serveis de neteja fent oblidar les últimes petjades d’un cap de setmana de Festa Major amb molta participació. La pluja va respectar les ganes dels tianencs de celebrar una Festa Major multitudinària i segura. Des del 15 i fins al 18 de setembre, el poble va acollir desenes d’activitats culturals, populars i artístiques.

L’alcalde, Isaac Salvatierra, va agrair a través del seu perfil a Twitter les associacions participants, els serveis de neteja, la Policia Local, el personal de cultura i la comissió de festes: “Gràcies de tot cor per fer possible una festa popular renovada. I gràcies a totes les famílies per aquesta resposta massiva”, va dir l’endemà del final de la festa.

La gran aposta d’enguany consistia a incloure més presència de l’imaginari popular. En aquesta edició es va estrenar el toc d’inici, l’acte que serveix l’obertura de la festa. Els diferents personatges tradicionals van entrar en cercavila a la plaça, en un avançament de què vindria a partir d’aleshores.

Allà, al toc d’inici, es va desvelar el secret i es va batejar el primer capgròs de la colla. Es tracta de Carme Donada i Bosch, llevadora de Tiana. Donada va arribar al poble l’any 1944, i va treballar-hi de llevadora 40 anys, fent guàrdia les 24 hores al dia per atendre qualsevol urgència, remarca el consistori. L’elecció popular del capgròs de l’any reconeixerà cada any persones que hagin destacat pel seu vincle amb el poble.

L’empremta de tradició popular també va quedar marcada amb la recuperació i adaptació de la música del ball de punts de Tiana o amb la nova composició per al ball de nans, que es va estrenar amb les músiques pròpies dels gegants de Tiana.

Denuncien incidents

El grup d’ERC va publicar dimarts 20 un comunicat en què assegura que durant la nit de dissabte, pels volts de l’antic camp de futbol, es van produir “agressions, baralles, robatoris i llançaments d’objectes, tant cap als nois i noies com als cossos policials”; i acusen l’ajuntament d’amagar aquests fets.