Mariló Álvarez i Pere Figueres, els dos premiats del Tiana Negra 2022. Foto: Tiana Negra

El Tiana Negra va tancar el passat dissabte la seva edició més diversa i emotiva. El festival de novel·la negra va celebrar la seva primera dècada d’història de la mà de les diferents figures i personalitats que han contribuït a convertir-lo en un referent en el sector i en la porta d’entrada al cicle anual de certàmens del gènere a Catalunya.

La cirereta del pastís d’aquestes jornades la va posar el lliurament del Premi Memorial Agustí Vehí, que primer cop en la trajectòria del festival ha tingut dos guanyadors: Mariló Álvarez per Suïcidis, S.A i Pere Figueres per Fets Caldo. Amb aquest fet inèdit, el jurat del certamen va voler reconèixer la gran qualitat de les prop de 44 novel·les presentades enguany i posar en valor l’àmplia gamma de possibilitats que ofereix el gènere, ja que les guanyadores són dues obres molt diferents. A Suïcidis, S.A, Álvarez -escriptora valenciana resident a Barcelona- aborda una temàtica d’actualitat com les malalties mentals i el suïcidi a través d’un relat amb tocs futuristes. Per la seva banda, Figueres -natural d’una petita població de l’Alt Camp- explora els límits del gènere amb una comèdia “coral”, amb personatges “hilarants” i diàlegs “sorneguers”.

La tornada a la presencialitat després de la versió en streaming de l’any passat ha estat tot un èxit i prop de 500 persones van acostar-se a la Sala Albéniz de Tiana durant les dues jornades del certamen. En aquest sentit, l’aposta per mantenir en paral·lel la versió en línia també ha tingut gran acollida i ja acumula gairebé 700 visualitzacions al perfil del consistori a la plataforma Youtube.