Ple Tiana

Imatge del ple en el qual es va anunciar la iniciativa. Foto: Ajuntament

Els ajuntaments de Tiana i Montgat estan preparant un acte per reparar la memòria dels represaliats durant la Guerra Civil i el franquisme. L’alcalde de Tiana, Isaac Salvatierra, va donar més detalls sobre la iniciativa durant el darrer ple ordinari, celebrat aquest dimarts. “Es tracta de 43 persones nascudes o amb residència a Tiana, i 127 a Montgat”, va anunciar Salvatierra.

El consistori tianenc busca els familiars d’aquestes persones per a convidar-los a un acte de reparació. Al web municipal es troben els llistats dels represaliats d’ambdós municipis. Qualsevol persona que tingui un familiar en les llistes pot posar-se en contacte amb el consistori al següent correu electrònic: [email protected].

La reparació de la memòria dels represaliats no seria possible sense la Llei de reparació jurídica de les víctimes del franquisme, aprovada pel Parlament de Catalunya l’any 2017. Aquesta llei va declarar la il·legalitat dels tribunals i consells de guerra de la dictadura franquista i, en conseqüència, la nul·litat de totes les sentències i resolucions dictades per causes polítiques a Catalunya entre el 1938 i 1978.

En aquesta línia, l’alcalde Salvatierra va anunciar també al ple de dimarts que aquest mes de gener començarà un gran projecte de recuperació de la memòria oral. “S’han seleccionat una quarantena de persones més grans de 70 anys, que se les enregistrarà en vídeo perquè expliquin com era la Tiana del segle passat. El material resultant es dipositarà a la biblioteca i se’n farà un documental”, va anunciar el batlle tianenc.