La incineradora Tersa segueix en el punt de mira, acusada de contaminar la zona del Fòrum. Foto: Laura Figuls / ACN

La contaminació de l’aire i del sòl a la zona del Fòrum hauria baixat, segons un informe del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC). L’estudi el va encarregar l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB), arran de les denúncies d’entitats veïnals com Airenet per les males olors i l’alt nivell de dioxines (una substància altament cancerígena) produïts, suposadament, per la incineradora Tersa. “En comparació amb estudis previs, les concentracions de dioxines observades en aire i sòls són baixes”, conclou el CSIC, que també afegeix que aquests nivells tan baixos no permeten determinar que l’origen d’aquesta contaminació sigui la planta de Sant Adrià i no altres fonts com, per exemple, el trànsit rodat.

Els veïns de la zona, però, no estan satisfets amb les conclusions de l’estudi. La presidenta d’Airenet, Silvina Frucella, demana un monitoratge més ampli i continuat, ja que creu que els set punts de mesura que s’han agafat com a mostra “no fan referència a la veritable zona d’afectació de Tersa”.

CONCLUSIONS CONTRÀRIES
Els set punts de mesura es van distribuir així: dos a Sant Adrià, un a Badalona, dos a la zona del Fòrum, un a Sant Andreu i un setè a l’Eixample, el qual servia de referència com a àrea amb un volum de trànsit habitual a la capital catalana. Les mostres es van recollir en diversos mesos de l’any i amb condicions meteorològiques diferents.

L’Ajuntament de Barcelona (que va ser una de les administracions que va encarregar la investigació) va assegurar en un comunicat que l’emissió que fa Tersa és “equiparable a la que provoquen altres processos de combustió que es produeixen diàriament a la ciutat, especialment el trànsit rodat”. A més, apunta que “el mostreig ha estat prou ampli per permetre fer una comparativa acurada i exhaustiva”.

No obstant això, des d’Airenet fan servir les mateixes dades de l’estudi per contradir aquestes conclusions. El mostratge realitzat entre el desembre de 2018 i el març de 2019 demostra que a l’estació més propera a Tersa (l’Escola Catalunya de Sant Adrià) els nivells de dioxines van ser cinc vegades més alts respecte del punt més llunyà de la incineradora (a l’Eixample). El mateix CSIC accepta que aquestes diferències “es poden interpretar com indicadors d’una possible contribució de les emissions de dioxines a la zona per part de la incineradora”.

Des d’Airenet, a més, denuncien que entre el desembre de 2018 i el març d’enguany “no es va prendre cap dada” a l’estació ubicada al CAP Besòs i que també manquen dades al punt de mesura de l’Escola Catalunya entre el maig i el juny del 2018.

SANT ADRIÀ, EL MÉS AFECTAT
L’estudi reconeix que “l’Escola Catalunya es pot agafar com a típica d’aportacions de dioxines de la zona on hi ha la incineradora”. Els dos punts de mesura de Sant Adrià són els que van tenir els valors més alts de contaminació. De fet, el volum de dioxines al sòl a l’Escola Catalunya va arribar als 22 pg/g, quatre vegades més que al CAP Besòs i vint-i-set vegades més que a l’Eixample.

Avui AireNet es reunirà amb l’alcalde de Sant Adrià, Joan Callau, per expressar-li les seves preocupacions sobre aquestes dades. També tenen pendent una reunió amb l’Ajuntament de Badalona, la qual encara no té data.

MÉS CONTROL SOBRE TERSA
Des d’Airenet reconeixen que els nivells de contaminació s’han reduït respecte dels darrers anys, però consideren que es deu al fet que Tersa ha millorat la seva manera de treballar arran de la pressió veïnal. A més, destaquen que des que van denunciar la incineradora a la Fiscalia de Medi Ambient, aquesta ha consumit un 75% més en filtres de carbó actiu i un 106% més en gas per reduir les emissions de dioxines.

Per aquests motius, l’entitat demana que es creï un “observatori ciutadà” que es dediqui a agafar dades sobre consum de carbó i nivells de dioxines directament de Tersa i les posi a disposició del veïnat de forma completament lliure. L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va enviar una carta a Airenet on donava “la benvinguda” a la iniciativa, però des de l’entitat demanen col·laboració per posar-ho en marxa. “Estem cansats de denunciar, volem construir”, conclou Frucella.

L’auditoria de Tersa encara no arriba

Airenet critica que fa més de tres mesos que es va acabar l’auditoria de Tersa (elaborada per auditors del Col·legi d’Enginyers i independents) i encara no l’han rebut. Exigeixen que s’implementin les seves conclusions i demanen pressupost per seguir estudiant la contaminació al Fòrum.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram