El tanatori es va estrenar recentment. Foto: Línia Nord

Nou revés judicial per a la plataforma Stop Crematori. La jutgessa d’Instància del Jutjat Contenciós Administratiu número 10 de Barcelona ha desestimat la denúncia que l’entitat havia presentat per l’atorgament de les llicències de construcció al recentment estrenat Tanatori del Litoral.

La decisió final de la magistrada arriba després que la justícia desestimés les mesures cautelars contra l’obertura del crematori que l’entitat veïnal havia sol·licitat. En un comunicat, la plataforma anuncia que ja ha presentat un recurs d’apel·lació al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya en considerar que la sentència no contradiu amb suficients “arguments jurídics sòlids” el cas.

La lluita de l’entitat Stop Crematori es remunta fins al 2016. Aquesta agrupació veïnal sempre ha denunciat que a Sant Adrià de Besòs ja es concentren prou fonts de contaminació, com la central tèrmica o la incineradora TERSA, i que les llicències ambientals i d’obres del tanatori es van concedir de forma irregular. Tanmateix, tant l’Ajuntament -que ha demanat mesures addicionals de control mediambiental- com ara la justícia defensen la legitimitat dels permisos i no s’oposen al funcionament del crematori. Segons defensa la plataforma, la decisió de la magistrada no rebat amb suficient contundència alguns “vicis” de les llicències atorgades, com la falta de previsió de l’activitat de l’equipament, la infracció de la distància de 500 metres entre els forns i els habitatges més propers o el no compliment del règim de permisos ambientals que estableix la llei.